DA LI JE KONJETINA ZDRAVA? Dobro OBRATITE PAŽNJU
Konj, Foto: Printscreen/Twitter

ZDRAVLJE

DA LI JE KONJETINA ZDRAVA? Dobro OBRATITE PAŽNJU

U praistoriji, divlji konji su bili važan izvor hrane, a trend konzumiranja konja se u Evropi nastavio sve do srednjeg veka

Objavljeno:

Konjsko meso ili konjetina u Srbiji nije toliko popularna kao u Francuskoj, germanskim zemljama i zemljama centralne Azije, pa možda nije loše da se malo više informišemo o njoj. U zemljama koje najviše konzumiraju konjetinu, godišnje se pojede oko 4,7 miliona konja. U mnogim kuluturama se konjsko meso ne koristi u ishrani zbog činjenice da je konj čoveku ljubimac, saputnik i radna snaga, ali i religioznih razloga. Zbog tabua, konje gotovo da i ne jedemo, a da li znamo koliko je meso konja bolje od teletine i svinjetine? Očigledno, ne.

U praistoriji, divlji konji su bili važan izvor hrane, a trend konzumiranja konja se u Evropi nastavio sve do srednjeg veka. U paganskim ceremonijama u severnoj Evropi se jela konjetina i katolička crkva je 732. godine zabranila upotrebu konjskog mesa. Ta zabrana je naravno uticala da se upotreba konjetine smanji, ali ne i iskoreni. Konji su zbog raznih razloga uglavnom bili na „meniju“ kada nije bilo druge stoke, u doba oskudice i gladi.

Danas se konjsko meso u našoj zemlji i mnogim drugim državama preporučuje u ishrani, pa čak i u bolnicama. U drugima je potpuno zabranjeno, recimo u Australiji, Novom Zelandu i u Izraelu. U mnogim zemljama se smatra da je to meso za sirotinju, jer je jeftinija od recimo teletine ili svinjetine.

U odnosu na stoku, konji relativno mnogo konzumiraju trave i žita za svoj rast, pa je i logično da se ne uzgajaju primarno radi dobijanja mesa. Umesto toga, konji završavaju u klanicama kada više nisu za jahanje ili rad.

Nutritivna vrednost konjskog mesa je sledeća: 100 g mesa daje 133 kcal, belančevina ima 21 g, masti 5 g, gvožđa 3,8 mg, natrijuma 53 mg, holesterol 52 mg. Kao što vidite, meso konja je bogato gvožđem i preporučuje se malokrvnim, anemičnim osobama. Kao i svako drugo meso i konjsko sadrži holesterol, pa ni u njemu ne treba preterivati.

Ukus konjskog mesa je slatkast i podseća na kombinaciju srnetine i teletine. Meso mladih konja je svetlije boje, dok staro konjsko meso ima tamniju boju, baš kao i kod drugih životinja. Konjsko meso veoma dobro može da zameni teletinu, junetinu, svinjetinu, ovčetinu, srnetinu i drugu divljač, a u receptima se termički priprema nešto kraće nego recimo teletina i svinjetina. Konjsko meso je uglavnom nemasno i mekano. Kod većine drugih životinja mlado meso je mekše što je mlađe, dok je kod konja upravo suprotno – što je konjsko meso starije, to je mekše.

Od mesa konja se prave i suvomesnati proizvodi, a njih možete naći na većim pijacama, u specijalizovanim mesarama koje prodaju konjsko meso, u Beogradu, Nišu, ali i u Vojvodini. U svakom slučaju, meso konja je jeftinije i po svemu sudeći zdrava alternativa drugim vrstama mesa. Ako vas ne sprečavaju tabui i religija, probajte ga.

(Espreso / Nadijeti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.