POMORANDŽA JE ZDRAVA, ALI VODITE RAČUNA KOLIKO JE UNOSITE: Previše KONZUMACIJE može biti OPASNO
Pomorandža, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

POMORANDŽA JE ZDRAVA, ALI VODITE RAČUNA KOLIKO JE UNOSITE: Previše KONZUMACIJE može biti OPASNO

Uz to, konzumacija pomorandži nudi brojne zdravstvene prednosti – pomaže da ostanemo hidrirani, osigurava velike doze vitamina C i obilje vlakana

Objavljeno:

Oštrog, ali istovremeno slatkastog ukusa, pomorandža je odličan zalogaj, a jedna je od najpopularnijih vrsta voća za sokove, kao i za kolače i poslastice.

Uz to, konzumacija pomorandži nudi brojne zdravstvene prednosti – pomaže da ostanemo hidrirani, osigurava velike doze vitamina C i obilje vlakana.

Da li je moguće preterati s konzumacijom ovog voća?

Odgovor je potvrdan. Sto grama pomorandže sadrži 47 grama kalorija, 87 grama vode, 0,9 grama proteina, 11,8 grama ugljikohidrata, 9,4 grama šećera, 2,4 grama vlakana i 76 odsto dnevne potrebe vitamina C. Iz ovih podataka je jasno da je bogata spektrom hranjivih materija.

Nuspojave konzumiranja previše pomorandži

Ako neko jede 4-5 pomorandži svaki dan, to dovodi do prekomerne konzumacije vlakana, što može dovesti do tegoba u želucu, grčeva, dijareje, nadutosti i mučnine. Prema naučnim istraživanjima, preterani unos vitamina C može dovesti do gorušice, povraćanja, nesanice.

Koliko pomorandži možete pojesti dnevno?

Pomorandže su kiselkaste, pa iritiraju želudac kod ljudi koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Osobe koje pate od GERB-a trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom pre konzumiranja ovog voća.

U nekim posebno teškim slučajevima može dovesti do povraćanja. Osobe s visokim nivoom kalijuma takođe se moraju posavetovati sa svojim lekarom pre konzumiranja pomorandže.

Prosek dnevnog unosa trebalo bi da bude jedna do dve pomorandže..

(Espreso / Independent)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.