MNOGI IZBEGAVAJU DA IH JEDU KADA VIDE MRLJE NA NJIMA: Evo šta se desi kad pojedete bananu sa SMEĐIM TAČKICAMA
Foto: Profimedia

ZRLE BANANE SPREČAVAJU

MNOGI IZBEGAVAJU DA IH JEDU KADA VIDE MRLJE NA NJIMA: Evo šta se desi kad pojedete bananu sa SMEĐIM TAČKICAMA

Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu da spreče nastanak raka

Objavljeno: 21:50h

Banane nam pomažu da budemo fit i zdravi. Sadrže idealnu mešavinu ugljenih hidrata i minerala (poput kalijuma i magnezijuma). Uprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje. Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška.

Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv: zrele banane proizvode materije!

Još devet razloga pokazuju zašto ne treba bacati banane s mrljama…

1. Sprečavaju žgaravicu

Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju probavni „aparat“. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla – poput žgaravice.

2. Sprečavaju zatvor

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne materije koje potiču redovno pokretanje creva.

3. Pomažu sprečavanju raka

Istraživanje grupe japanskih univerziteta otkrilo je da banane aktiviraju naše odbrambene ćelije – tačnije rečeno, neutrofile i makrofage. Oni su zaslužni za stvaranje faktora nekroze tumora – koji je nužan za borbu protiv raka. Kako bi se postigao taj efekat , važno je da banane imaju puno smeđih mrlja na kori, odnosno da su jako zrele. Što je tamnija kora, toliko je viša alkalna vrednost – koja je zaslužna za aktiviranje funkcija belih krvnih zrnca.

4. Poboljšavaju raspoloženje i brinu za dobar san

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava opšte raspoloženje i brine za dobar i miran san. Osim toga, banane sadrže vitamin B te antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za jake živce.

5. Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti s visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće soliti jelo jer so povišava pritisak. Umesto toga treba da jedu namirnice bogate kalijumom – poput banana – kako bi im se snizio pritisak. Dijabetičari ne smeju prečesto da jedu prezrele banane, jer ove imaju visok udeo šećera.

6. Ublažavaju menstrualne tegobe

Kalijum iz banana pomaže da se grčeve za vreme menstruacije. Osim toga, banane su bogate vitaminom B6 – koji smanjuje nadutost i nakupljanje tečnosti.

7. Daju nam energiju

Banane su jako zasitne. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Fizička izdržljivost se podstiče glikemijskim ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima iz banane. Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

8. Pomažu kod manjka gvožđa

Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kisenika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i dobre su protiv anemije.

9. Smiruju želudac

Ljudi koji pate od želudačnih tegoba često ne smeju da jedu teške začine ili određeno voće. Razlog za to je iritacija želuca koja nastaje nakon konzumiranja te hrane. Međutim, zrele banane mogu se jesti – jer imaju meku i blagu teksturu. Ako želite, možete sebi napraviti kašicu od banane – delovaće zašto na želudačnu i crevnu sluzokožu i protiv suvišne kiseline.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.