ZBOG OVA 4 RAZLOGA MASLINE ĆETE JESTI SVAKI DAN: Mnogi ih ni NE ZNAJU
Masline, Foto: Profimedia

KRALJICE SVAKE TRPEZE

ZBOG OVA 4 RAZLOGA MASLINE ĆETE JESTI SVAKI DAN: Mnogi ih ni NE ZNAJU

Ovi mali zeleni plodovi prava su riznica vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože

Objavljeno: 18:38h

Masline uglavnom jedemo kao dodatak drugim jelima, a često ni ne znamo koliko su one zdrave.

One potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjenje na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.

Ovi mali zeleni plodovi prava su riznica vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože.

Ovo su četiri glavne prednosti redovnog unosa maslina:

1. Usporavaju starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubržava proces starenja.

Antioksidativna vrednost maslina povećava se sa visokim sadržajem luteina i polifenola.

2. Čuvaju zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju dobrog holesterola i blokiraju loš. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.

Masline
foto: Profimedia

3. Jačaju kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba početi što je ranije moguće.

4. Pomažu u mršavljenju

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline – zdrave masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu.

Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam.

Osim plodova, ulje i čaj masline imaju svoja lekovita svojstva.

Ulje masline

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija u telu. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže ćaj od maslinovog lišća. Kuva se 20 listova u 3 dl vode, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutru i uveče pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska u žučnoj kesi i tegoba jetre, uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 grama mentola i žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 grama lišća i kore ostavlja se u litar vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po jedna vinska čaša.

Maslinovo ulje
foto: Profimedia

(Espreso / Stil/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.