EVO ZAŠTO BISTE TREBALI DA SVAKI DAN POJEDETE 1 JAPANSKU JABUKU: Ne možete ni da zamislite kako utiče na ORGANIZAM
Foto: Printscreen/MTV Igman

u jeku sezone

EVO ZAŠTO BISTE TREBALI DA SVAKI DAN POJEDETE 1 JAPANSKU JABUKU: Ne možete ni da zamislite kako utiče na ORGANIZAM

Njeni plodovi pomažu i kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči

Objavljeno: 11:35h

Sigurno ste čuli za Japansku jabuku, poznatiju pod nazivom "Kaki". Vodi poreklo iz Kine i kod nas je najzastupljenija vrsta Diospyros kaki.

Nije samo neobičan izgled taj koji je čini popularnom, već i njena lekovitost. Sadrži vitamine C i A, a u svom sastavu ima kalijum, kalcijum i gvožđe. Njeni plodovi pomažu i kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči.

U toku je sezona Kaki voćke, a mi vam donosimo razloge zašto bi trebali odmah otići po nju u kupovinu.

Jača imunitet

Relaksira organizam

Ima protivupalno dejstvo

Izvor je antioksidanasa

Jača krvne sudove

Snižava krvni pritisak

Podstiče probavu

Sprečava rak i maligna oboljenja

Zaustavlja krvarenje

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Poboljšava metabolističke funkcije organizma

Ima anti-age efekat

KAKO SE JEDE KAKI JABUKA

Kaki voće
foto: Profimedia

Kaki jabuka može da se konzumira kao sveža, sušena ili kuvana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih materija iz namirnica. Sirove voćke možete iseći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku.

Ono što je veoma važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste se ona ne sme konzumirati na prazan stomak. U tom slučaju može da dovede do pojave dijareje.Tako da je važno da kaki jabuke konzumirate nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak. Suve japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Sveže voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima.

Ako volite kompot, japanska jabuka je još bolja ako se skuva u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka. Ovaj fenomenalan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka. Sjajan desert koji osvežava i daje telu mnogo zdravih i korisnih materija!

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.