OVA JEFTINA NAMIRNICA IMA 7 PUTA VIŠE KALCIJUMA NEGO MLEKO: Dostupna je svima, ali ipak trebate biti NA OPREZU
Foto: Printscreen/Youtube

paŽnja

OVA JEFTINA NAMIRNICA IMA 7 PUTA VIŠE KALCIJUMA NEGO MLEKO: Dostupna je svima, ali ipak trebate biti NA OPREZU

Svi bi trebalo da je konzumiraju posebno oni koji imaju više od trideset godina!

Objavljeno: 09:58h

Kalcijum je jedan od esencijalnih vitamina neophodnih za zdravlje organizma, prvenstveno kostiju. Kost je živo tkivo koje je uvek u fluksu. Kroz životni vek, kosti se stalno razgrađuju i izgrađuju u procesu poznatom kao remodeliranje. Koštane ćelije zvane osteoblasti grade kost, dok druge koštane ćelije zvane osteoklasti razgrađuju kost.

Kod zdravih pojedincima koji konzumiraju dovoljno kalcijuma i fizičke aktivnosti, proizvodnja kostiju prevazilazi razgradnju kostiju do oko 30 godina. Nakon toga, razgradnja kostiju obično prevazilazi izgradnju.

Veoma je bitno da kroz ishranu unostite dovoljno kalcijuma, a ukoliko to ne možete kroz mlečne proizvode, jer vam ne prijaju ili ste na posebnom režimu ishrane postoje i druge namirnice koje takođe sadrže kalcijum.

Seme susama je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i vlakana, a sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko.

susam
foto: Profimedia

Međutim, nutricionisti savetuju da nije preporučljivo jesti ove semenke svakodnevno, jer njegovo seme sadrži supstance koje mogu uticati na zgrušavanje krvi.

Ipak, ukoliko se koristi jednom nedeljno po jedna kašika semenki susama, organizam će se obogatiti antioksidansima i fitoestrogenima, a normalizovaće se i metabolizam kao i holesterol.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.