VELIKA OPASNOST PO ZDRAVLJE VREBA IZ FRIŽIDERA: Dobro obratite pažnju da ne UPADNETE U OZBILJAN PROBLEM
Hrana, Foto: Profimedia

SAVET

VELIKA OPASNOST PO ZDRAVLJE VREBA IZ FRIŽIDERA: Dobro obratite pažnju da ne UPADNETE U OZBILJAN PROBLEM

Iako živimo u vremenu izrazito prerađene i pasterizovane hrane, plesni su nažalost još uvek deo naših života

Objavljeno: 19:05h

Svima se može dogoditi da pronađu plesni na hlebu, pogotovo tokom letnih meseci s kojima dolaze visoke temperature i vlažnost, no šta učiniti u tim situacijama?

Stručnjaci savetuju da izbegavate sve namirnice na kojima primećujete znakove plesni, uključujući i hleb. Iako živimo u vremenu izrazito prerađene i pasterizovane hrane, plesni su nažalost još uvek deo naših života.

Šta se događa ako svejedno pojedete plesni?

Iako vam većina plesni koja se pojavljuje na hlebu zapravo ne može naštetiti, zabeženi su slučajevi u kojima su ljudi imali ozbiljne reakcije nakon konzumacije plesni - ali ne zbog toksina koji se u njoj nalaze već zbog alergijskih reakcija koje je ona izazvala.

Na primer, vrsta plesni koja u sebi sadrži penicilin vrlo se često pojavljuje na hlebu. Alergijske reakcije na ovu buđ mogu biti ozbiljne i uključivati nagli pad krvnog pritiska, poteškoće s disanjem i (u retkim slučajevima) probleme s kardiovaskularnim sastavom.

Međutim, šta je s ljudima koji nemaju alergijske reakcije na plesni? Da bi one zaista bile štetne morate joj biti izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako izbeći pojavljivanje plesni?

Svakako proverite hranu pre kupovine (ili barem pre nego što uzmete prvi zalogaj), no nemojte mirisati hranu u nameri da otkrijete ima li na njoj plesni.

Udisanje plesni može izazvati alergijske reakcije poput kijanja i curenja nosa. Najvažniji faktor za sprečavanje pojavljivanja plesni u vašem domu je čistoća.

Buđ s hrane može dospeti i zadržati se na raznim površinama, kao što su unutrašnjost vašeg frižidera, kuhinjske krpe, posude za čuvanje hrane, pa čak i radne površine i sunđeri za čišćenje.

Zato iako primetite ubuđalu hranu, dobro očistite sve površine kako bi sačuvali ostale sveže namirnice od preranog buđanja.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media