JESTE LI ČULI ZA SINDROM "ZIMSKE VAGINE"? Otvorite četvere oči, evo šta zapravo ZNAČI
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA LI VAM JE POZNATO?

JESTE LI ČULI ZA SINDROM "ZIMSKE VAGINE"? Otvorite četvere oči, evo šta zapravo ZNAČI

Na suvoću intimnog područja moguće je uticati promenom stila života

Objavljeno: 16:49h

Kad dođu hladni i vetroviti dani, usne i koža na licu i rukama nisu jedini koji mogu da budu podložni isušivanju. Sve je više žena širom sveta koje se žale na sindrom “zimske vagine”, odnosno suvoću intimnog područja, a da pritom ne pate od hormonalnih promena i nisu u menopauzi.

Stefani Tejlor, stručnjak za intimno zdravlje, objašnjava šta može da bude uzrok sindroma “zimske vagine”.

- Hladno vreme pogoršava problem suvoće vagine. Očigledno je kriv nedostatak vlage u vazduhu - kaže Tejlor.

Nutricionista Kler Flos objašnjava da baš kao i creva, i vagina ima delikatan mikrobiom.

- Neke od naših omiljenih zimskih navika kao što su tople kupke, nošenje gusto tkane odeće, kao i suv vazduh od uključivanja centralnog grejanja mogu da poremete vaginalni mikrobiom, stvarajući savršeno okruženje za „zimsku vaginu“ - navodi Flos.

Ona ujedno otkriva da postoji nekoliko načina da svoje intimno zdravlje stavite na vrh dnevnog reda ove zime.

1. Tuširanje

Brčkanje u kadi tokom zimskih meseci može da bude i te kako primamljivo, jer nam pomaže da se opustimo i priuštimo sebi relaksirajući tretman u kadi punoj tople vode, pene i mirišljavih soli. Ali, stručnjaci upozoravaju da kupke takođe mogu da budu podmukli krivci za narušavanje prirodnog pH vagine i zato ranije preporučuju tuširanje.

Kad poželite da se opustite u kadi, koristite prirodne proizvode za kupanje bez mirisa, a ako želite da dodate nešto što je prirodno antibakterijsko, neka to bude nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

- Mirisni sapuni, proizvodi za kupanje i losioni mogu povećati suvoću i iritirati već osetljivo područje. Klonite se ovih proizvoda što češće možete - savetuje Kler.

2. Raskomotite se

Vagina
foto: Profimedia

Kad dođu hladni dani, svi se oblačimo u topliju garderobu, a dame neretko biraju hulahopke i sintetički donji veš. To bi, upozoravaju stručnjaci, moglo da pogorša suvoću vagine.

- Nošenje hulahopki, gusto tkane odeće i sintetičkog donjeg veša zimi može povećati verovatnoću vaginalnih infekcija jer podstiče stvaranje toplog, vlažnog okruženja koje bakterije i gljivice vole. Zamenite teške, sintetičke i neprozračne tkanine pamukom, a s vremena na vreme razmislite o tome da spavate bez donjeg veša - savetuje Kler.

3. Peglanje i dodatna dezinfekcija rublja u mikrotalasnoj

Koliko god neobično zvučalo, držanje donjeg veša u mikrotalasnoj rerni može da bude od koristi vašem intimnom području da bude zdravo tokom zimskog perioda.

- Ako vas tokom hladnih meseci uporno muče gljivične infekcije, moguće je da pranje rublja nije dovoljno efikasno, posebno ukoliko nosite veš koji ne perete na najvišim temperaturama u mašini da ne bi pustio boju. Zato je peglanje donjeg rublja zlata vredno. Možete, takođe, i da sveže oprano donje rublje stavite u mikrotalasnu na minut-dva; visoke temperature proteraće patogene koji su se naselili u donjem rublju - savetuje Kler.

4. Ne preterujte sa šećerima

Dijeta takođe može uticati na zdravlje vagine, a s obzirom na to da je krenula sezona slava, malo je onih koji će uspeti da odole svim đakonijama koje se nađu na trpezi. Ipak, imajte na umu da preterano uživanje u slatkišima i alkoholu može da predstavlja problem za vašu intimnu oblast.

- Slatka hrana prija bakterijama i gljivicama i povećava šanse za bakterijsku vaginozu, ali i druge neprijatne ginekološke pribleme - podseća Kler.

5. Razmislite o probiotičkom dodatku i soku od jabuke

Probiotički suplementi mogu dobro da podrže zdravlje creva i vagine tokom hladnih meseci.

Takođe, od pomoći može da bude i ispijanje soka od jabuke. Ovaj sok bogat je fitoestrogenima, koji mogu da preokrenu hormonsku neravnotežu koja uzrokuje suvoću vagine.

Na spisku poželjnih namirnica nalaze se i spanać, kelj i brokoli, jer sadrže hranljive materije koje sprečavaju suvoću i podstiču cirkulaciju.

Šta još može da bude uzrok suvoće vagine?

Stručnjaci navode da menopauza, dojenje, porođaj, nedostatak uzbuđenja pre vođenja ljubavi, upotreba određenih kontraceptiva i tretmani karcinoma mogu da izazovu suvoću vagine koja posebno utiče na intimni život. Ženama se preporučuje da koriste lubrikant, vaginalni estrogen ako je suvoća uzrokovana menopauzom, a od pomoći može da bude i hormonska supstituciona terapija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.