DOKTOR PERIŠIĆA UPOZORIO DA NE BACATE KOŠTICE OD DUNJE: Kada čujete ZBOG ČEGA, više vam NEĆE PASTI NA PAMET
Ilustracija, Foto: Printscreen

jeste li znali?

DOKTOR PERIŠIĆA UPOZORIO DA NE BACATE KOŠTICE OD DUNJE: Kada čujete ZBOG ČEGA, više vam NEĆE PASTI NA PAMET

Ko bi rekao...

Objavljeno: 16:23h

Dunja je zdrava i jeftina voćka, široko dostupna kod nas, koja ima brojna blagotvorna dejstva. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je o blagotvornim svojstvima ploda ali i koštica.

Mnogi ne znaju da dunja pomaže kod probavnih problema, ali često je ljudi izbegavaju jer je "teška" za stomak. Doktor je u jednoj emisiji objasnio kako izbeći taj problem da bi se sva njena dobra svojstva iskoristila.

- Nije čudo što se daje devojkama ime Dunja, korisno je u semenkama, amigdalin. Antidijarejično dejstvo ima samo meso voćke, a ako se pije čaj od dunje kod bronhitisa, to je čudo Božje, vitamina C ima kao pomorandža - rekao je on.

Za česte probleme kao što su kašalj ili muke s varenjem, savetuje čaj od dunje.

- Za probleme sa varenjem skuvajte od lista dunje čaj, kao i za kašalj. Presečete, izvučete semenke, stavite ih u 200ml vode, kuvate 45 minuta i odstoji, to se pije kao najzdraviji čaj celog života - rekao je on.

Ako nas muči želudac kada jedemo dunju, zbog čega je tako i kako da pomognemo sebi?

Vojislav Perišić
foto: TV Prva

- Mnogima će smetati dunja ovako sveža, tanin sadrži. To je kao kada pijete jako crno vino niže klase, pa vas muči. Svaki dan jedite dunju, ili u čaju ili u kompotu. Apsolutno pomaže i kod nervoznih creva, čaj od lista onda pijte. Ali ne bi bilo loše jesti i šolju kompota posle ručka, ubacite i suve šljive, kapitalni je to antioksidans i promoter peristaltike. Zaboravite "porađanje" na WC šolji, nećete imati problem - rekao je on.

- Kapitalne antioksidantne materije sadrži, u našim selima na ormanima stoje dunje, isparavaju eterična ulja koja šire bronhije. Juče sam mirisao dunju, pomislio sam ovo je neko muvanje, nije to taj miris, kao ananas miriše! A kada zri na ormaru, to je prava stvar - rekao je on.

- Dunja i kajsija, njihove semenke,nikako ne bacajte! Imaju amigdalin, koji ima jako dejstvo protiv bolesti - rekao je doktor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.