POSTAĆETE LJUBITELJ KOKOSA KADA SHVATITE KOLIKO JE ZDRAV: 5 razloga će vas naterati da ga JEDETE, 1 POGOTOVO
Kokos, Foto: Profimedia

PROBAJTE

POSTAĆETE LJUBITELJ KOKOSA KADA SHVATITE KOLIKO JE ZDRAV: 5 razloga će vas naterati da ga JEDETE, 1 POGOTOVO

Evo pet najboljih zdravih razloga zbog kojih biste od danas trebali da počnete da jedete kokos

Objavljeno: 21:45h

Nije tajna da je kokos u poslednjih nekoliko godina neverovatno popularan i to sa dobrim razlogom. Ovaj svestrani sastojak ima beskrajnu funkcionalnost - kokosovo ulje možete koristiti za sve, od kuvanja i čišćenja do kroćenja kovrdža, skidanja šminke i smanjenja hroničnih upala.

Kokosova voda je prepuna zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidantima i vitaminu C. Ali plod kokosa je nešto posebno posebno: služi kao kremasta veganska zamena za biljne deserte i mlečne proizvode poput sladoleda i jogurta.

Evo pet najboljih zdravih razloga zbog kojih biste od danas trebali da počnete da jedete kokos.

1. Kokosov orah: Borac protiv upala

Kao deo zdrave ishrane, kokos pokazuje antioksidativnu aktivnost zbog sadržaja polifenola. Devičansko kokosovo ulje bogat je izvor fenolnih jedinjenja, kao što su kofeinska kiselina, ferulinska kiselina i još mnogo toga. Budući da ovi polifenoli imaju antioksidativna svojstva, oni mogu pomoći u nadoknađivanju oksidativnih slobodnih radikala koji mogu dovesti do upale.

Preporučujemo da potražite svež, neprerađen, sirov kokos i / ili kokosovo ulje kako biste dobili najviše antioksidativnih, antiinflamatornih blagodati.

2. Odličan je za zdravlje creva

Jedenje kokosa je odlično za zdravlje creva, jer sadrži značajnu količinu vlakana, koja pomažu vašem mikrobiomu da napreduje pružajući hranu za vaše dobre crevne bakterije. Kokosov orah takođe ima relativno puno masti, što pomaže vašem telu da apsorbuje vitamine D, E, A i K rastvorljive u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani sa raznovrsnijim, a samim tim i otpornijim mikrobiomom u crevima. Jači mikrobiom creva znači bolju probavu, imunitet i celokupno zdravlje.

Pokušajte ujutru da dodate nekoliko kašika iseckanog kokosa u vašu ovsenu kašu ili jogurt da biste iskoristili ove blagodati.

3. Kokos je superhrana za sjajnu kožu

Kokosov orah može biti veoma koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Devičansko kokosovo ulje pomaže da se smiri upala i crvenilo na koži, nadoknadi nivo vlage, pa čak pomaže i kod bržeg zarastanje rana.

S obzirom na to da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, ono će takođe pomoći vašem telu da apsorbuje vitamine E i A, koji su istovremeno antioksidanti koji štite i obnavljaju kožu.

4. Može poboljšati kognitivne funkcije

Jedna od primarnih karakteristika Alchaimerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može početi oko 10-15 godina pre dijagnoze. Kada mozak ne može da koristi glukozu (primarni izvor goriva), može da koristi ketonska tela kao alternativni izvor goriva.

Kokosovo ulje bogato je prekursorima za ketonska tela. Stoga se smatra da kokosovo ulje kao deo sveukupne zdrave ishrane koristi kognitivnom zdravlju pružajući alternativni izvor energije mozgu.

5. Kokos je povoljniji izvor masti u ishrani u poređenju sa maslacem i svinjskom masti

Važno je napomenuti da kokosov orah sadrži zasićene masti, ali nedavna istraživanja su pokazala da kokosov orah sadrži prvenstveno masne kiseline srednjeg lanca. One drugačije apsorbuju i imaju omiljeniji lipidni profil u poređenju sa masnim kiselinama sa dužim lancima, poput onih koje se nalaze u životinjskim mastima. Ulja sadrže više od masnih kiselina koje ih čine, uključujući i druge hranljive sastojke i vitamine, koji takođe mogu imati uticaj na kardiovaskularni rizik.

Pored toga, dijetetske masti daju energiju, ključne su za apsorpciju vitamina rastvorljivih u masti, pružaju strukturu ćelijama, osnova su mnogih hormona, služe kao nosači u celom telu, pružaju„ obloge “i zaštitu organa, i još mnogo toga.

(Espreso / Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.