NARODNI TRAVAR UPOZORIO NA 2 VRSTE ULJA: Obavezno pogledajte, ZDRAVLJE je u pitanju
Momčilo Antonijević, Foto: Printscreen/RTS

poručio

NARODNI TRAVAR UPOZORIO NA 2 VRSTE ULJA: Obavezno pogledajte, ZDRAVLJE je u pitanju

Eterična ulja za inhalaciju kod kuće ne smeju se koristiti nerazblažena, upozorio je narodni travar Momčilo Antonijević

Objavljeno: 16:15h

Mnoge lekovite biljke sadrže snažna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv bakterija. Mogu se koristiti u vidu eteričnih ulja za inhalaciju, ali i kao pažljivo odabrane čajne mešavine.

Eterično ulje čajevca je posebno blagotvorno. Čajevo drvo je poreklom iz Australije, i pored lekovitih svojstava, ulje ove biljke ima ugodan miris. Koristi se uz pomoć difuzera. Zagrejana smeša vode i eteričnog ulja dezinfikuje prostor i ubija na primer stafilokoke.

Narodni travar i novinar Momčilo Antonijević, dodao je da osim čajevca, žalfija i eukaliptus imaju slično dejstvo.

"Postoji nekoliko stvari na koje moramo da obratimo pažnju. Ulja se nikada ne nanose u nerazblaženom stanju direktno na kožu, ima dva izuzetka - čajno drvo i lavanda, a sva ostala se razblaže u nosećim uljima. To su maslinovo, bademovo, suncokretovo i potom se koriste se za masažu u kozmetičke svrhe. Etarsko ulje čajnog drveta je dobro kod bakterijskih infekcija kože, kod akni a pomaže i kod rozacee. Kod svih vrsta infekcija treba se obratiti lekaru", rekao je Antonijević.

Objasnio je kako se etarska ulja koriste za kućnu inhalaciju.

"Zagrejete litar vode, dodate dve, tri kapi esencijalnog ulja sa antiseptičnim dejstvom, pokrijete glavu peškirom i onda to udišete".

Naglašava da je pri kupovini ulja važno da obratimo pažnju na to da li uzimamo čisto ili razblaženo ulje. Ulje mora biti napravljeno kvalitetno da se može i oralno primenjivati, uprkos tome što, kako Antonijević kaže, to nije neophodno, jer se ova ulja resorbuju i bez oralne primene, recimo i samim utrljavanjem u kožu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.