TIKVICE SU NEVEROVATNO ZDRAVE: Saznajte šta SVE sadrže
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/MIgardener

tikvice

TIKVICE SU NEVEROVATNO ZDRAVE: Saznajte šta SVE sadrže

Tikvice su bogate mnogim hranljivim sastojcima, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalijum i magnezijum

Objavljeno: 20:20h

Tikvice su namirnica koja često pronalazi svoje mesto u letnjim jelima i svima su dobro poznate. Arheolozi su otkrili da su se tikvice jele čak i 7.000 godina pre nove ere u Meksiku, gde su bile važan deo ishrane pored kukuruza. Prema tome, ovo povrće izdržalo je test vremena, a osim toga, sadrži i brojne hranljive supstance.

Jedna šoljia tikvica jednaka je jednoj porciji, a ona sadrži svega 19 kalorija, ukupne masnoće – 0,4 grama, natrijuma – 9 miligrama, ugljenih hidrata – 3,5 grama, prehrambenih vlakana – 1,1 gram, šećera – 2,8 grama, a proteina – 1,4 grama i što je važno nema holeterola.

Takođe, tikvice će vam obezbeditii dozu određenih vitamina, posebno vitamina C.

„Tikvice su bogate mnogim hranljivim sastojcima, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalijum i magnezijum“, kaže dijetetičarka Kesi Hageman za Live strong.

Zahvaljujući svemu tome, tikvice vam mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju, srca i probave, ali i u održavanju zdrave telesne težine.

Vitamin C

Šolja tikvice obezbediće vam četvrtinu dnevne potrebe za vitaminom C, koji deluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše ćelije od oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH).

Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno sa lisnatim povrćem poput spanaća ili kelja.

Takođe pomaže imunološkom sistemu da pravilno funkcioniše, a potreban je za proizvodnju kolagena, strukturnog proteina koji pomaže zarastanju rana i koji održava kožu zategnutom.

Vitamin B6

U jednoj šolji tikvica nalazi se i 11 odsto dnevnih potreba za vitaminom B6. Ovaj vitamin važan je za održavanje nervnog i imunološkog sistema zdravim, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo.

Mangan

U međuvremenu, mangan u tikvicama pomoći će vašem telu da stvara energiju i zaštiti ćelije od oštećenja, a telo će ga koristiti za održavanje kostiju jakim i zdrav imunološki sistem, smatra NIH.

Tikvice mogu da pomognu u zaštiti zdravlja očiju

Tikvice su bogate hranljivim sastojcima koje mogu da zaštite vaš vid i zdravlje očiju. „Tikvice sadrže dosta antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena“, kaže Hageman.

Dobre su za gubitak kilograma

„Jedna šolja tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži vlakna“, kaže Hageman i dodaje:

„Ta kombinacija pomaže da se osećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u celini“.

Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a ipak mogu da zasite.

Koriste vašem srcu

Sa svakom šoljim isečenih tikvica dobićete jedan gram vlakana, ali nemojte se zavarati naizgled malom količinom. Što se vlakana tiče, svaki se gram sabira kako bi doprineo dobrom zdravlju srca.

Vlakna su presudan deo zdrave ishrane koja snižava nivo holesterola. Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjilo je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva za 16 do 24 posto, zaključeno je u metaanalizi kojom je obuhvaćeno gotovo 250 studija, a koja je objavljena u časopisu “The Lancet”.

Ishrana bogata vlaknima takođe pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, postizanju zdrave težine i održavanju zdravlja.

Tikvice takođe obezbeđuju kalijum koji može da umanjiti efekte natrijuma i može da pomogne u upravljanju visokim krvnim pritiskom, kažu iz Američkog udruženja za srce.

Kad pojedete više kalijuma, gubite više natrijuma putem mokraće, a takođe pomaže u smanjenju napetosti u zidovima krvnih sudova.

Tikvice su dobre za probavu

„Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu probavi“, kaže Hageman i dodaje da sadržaj vode takođe pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt“.

A stručnjaci sa klinike Mejo kažu da prehrambena vlakna olakšavaju varenje i sprečavaju zatvor.

Ishrana bogata povrćem poput tikvica takođe može da smanji rizik od razvoja hemoroida ili divertikularne bolesti. Takođe možete da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ako jedete zdravu ishranu koja uključuje netopiva vlakna.

Bonus video:

25:58

CENTRALNI DNEVNIK 05.11.2021.

(Espreso/Live Strong)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.