ZBOG OVOG JEDITE KARFIOL ŠTO ČEŠĆE, ALI NEMOJTE DA PRAVITE NAJGORU GREŠKU: Evo i koju
Foto: Printscreen/Instagram

UPOZORAVAMO

ZBOG OVOG JEDITE KARFIOL ŠTO ČEŠĆE, ALI NEMOJTE DA PRAVITE NAJGORU GREŠKU: Evo i koju

Karfiol pomaže da oborite šećer u krvi, ali morate paziti kako ga pripremate

Objavljeno:

Zdrava ishrana je ključna za organizam ne samo zbog nutrijenata neophodnih za njegovo funkcionisanje, već i zato što može da pomogne u borbi protiv nekih bolesti i štetnih stanja.

O tome naročito treba da vode računa dijabetičari koji moraju da neprekidno kontrolišu nivo šećera u krvi. Zato je njima posebno koristan spisak namirnica koje pomažu da glukoza ne prelazi optimalan nivo.

Nutricionisti savetuju da uključite u svoj jelovnik karfiol, vrlo sličan po sastavu brokoliju a često značajno jeftiniji od njega.

Ovo povrće ima veliki procenat vlakana, odlično je i za obaranje holesterola, a korisno i i za održavanje nivoa glukoze. Ima nizak glikemijski indeks, vrlo malo kalorija i zato je pogodno za svaku dijetu. Takođe, karfiol je odličan i kao diuretik, ima mali procenat natrijuma pa podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.

Karfiol
foto: Printscreen/Instagram

Međutim, veoma je značajno kako ćete karfiol spremiti. Naše domaćice najčešće idu linijom "manjeg otpora", pa karfiol pohuju i pravdaju se kako njihovi ukućani tako "najviše vole" ili čak da "samo tako spremljen karfiol hoće da jedu". Prženje i pohovanje su ipak vrlo nezdravi načini termičke obrade hrane, pa vam predlažemo da probate bareni karfiol koji ćete preliti maslinovim uljem i začiniti peršunom i belim lukom.

Takođe, ako baš želite da poslužite karfiol sa jajima, koja mu daju poseban ukus, radije ga spremite u rerni. Obareni karfiol složite u pleh, pa prelijte malom količinom ulja i umućenim jajima i pospite sa vrlo malo prezle. Zapecite na jačoj temperaturi.

Odlična je i veganska verzija karfiola u rerni - obarite ga u posoljenoj vodi, ocedite i začinite čilijem i kurkumom pa zapecite.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.