OVO JE NAJGORE ŠTO MOŽETE URADITI AKO IMATE GRIP: Velika je greška, a SPAS je u sledećem
Milka Raičević, nutricionistkinja, Foto: Printscreen/Youtube

POSLUŠAJTE

OVO JE NAJGORE ŠTO MOŽETE URADITI AKO IMATE GRIP: Velika je greška, a SPAS je u sledećem

Milka M. Raičević, diplomirani dijetetičar, nutricionista, licencirani aromaterapeut, stručnjak za zdravu ishranu i holistički pristup zdravlju

Objavljeno: 14:12h

Kijavica, suzenje, iritacija i curenje iz nosa, glavobolja, drhtavica i slabost, uz neprevaziđene darove fantastične prirode, takođe su na "meniju" jeseni. Neko se problema otarasi brže, kod nekih baš znaju da potraju pa su prinuđeni da tragaju za rešenjima koja će ih vratiti u top-formu. Isprobavaju sve i svašta, povode se za raznoraznim (neproverenim) savetima, dok se pomoć sve vreme krije tik pored njih - u činiji sa voćem, u ostavi ili u frižideru.

- Činjenica je da je većina ljudi usvojila apel da je potrebno češće i detaljnije prati ruke. To jeste prva preventivna mera u borbi ne samo protiv kovida 19 već i drugih respiratornih infekcija, ali se isto tako može konstatovati da još uvek svi redovno ne vežbamo, ne održavamo zdravu telesnu težinu, ne odmaramo se dovoljno, pušimo, pijemo... Kad se svemu tome pridruže stres i nepravilna ishrana, jasno je da imunitet ne može da bude na zavidnoj visini. Dobra vest je ipak da sve to možemo da popravimo: odbacimo ono što nam odmaže, prihvatimo oberučke ono što nam pomaže. Pre svega, okrenite se svojoj kuhinji i probranim namirnicama - poruka je Milke Raičević, našeg poznatog dijetologa i nutricioniste.

Ne može baš svako da nabavi strano semenje i bobice koje se reklamiraju kao odlično rešenje za podizanje imuniteta, a čija imena ne možemo ni da popamtimo.

- Bez brige, svako slobodno može da ih zaobiđe, jer sve što je potrebno da sprečimo respiratorne infekcije ili se od njih, ako ih već zaradimo, lakše oporavimo imamo na našim pijacama, u radnjama. Tu prvo treba da nabavimo limun - kaže Milka.

- Limun je sinonim za vitamin C i svaka kuća treba da ga ima. Važno je da se u organizam unosi dnevno jer povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, ključnih u borbi protiv infekcija. Ako je nekome suviše kiseo, neka uzme zamenu, a to su pomorandže, mandarine i grejp.

- Nikako se ne sme stavljati u vruć čaj, vitamin C će nestati. Najbolje bi bilo da se iscedi i popije svež. I inače je namirnice bogate C vitaminom najbolje jesti sveže ili umereno obrađene na pari. Samo tako će u njima ostati ovaj snažan antioksidans koji jača imunitet i koji je u funkciji prevencije ili ublažavanja simptoma respiratorne infekcije ili skraćivanja njenog trajanja - savetuje Milka.

- Uz citruse, druge namirnice bogate vitaminom C treba da raspodelimo na pet do šest obroka. Neka budu sastavni deo i glavnih jela i užina, a to su crvena paprika, kelj, karfiol, grašak, kiseli kupus... Posebno je važno da se ove namirnice kombinuju s jajima i mesom jer su to najbolji izvori cinka, koji takođe, u zajednici sa vitaminom C, podiže naš imunitet.

- Korisno je konzumiranje namirnica bogatih probioticima i prebioticima (crni luk, banane, fermentisani mlečni proizvodi...) jer održavaju naš probavni sistem zdravim. Imaju više nego značajan uticaj na naš imunitet; u kombinaciji sa namirnicama bogatim vitaminima A, B grupe i vitaminom E sprečiće da često obolevate od respiratornih infekcija - rekla je Milka za Stil.kurir.rs

ŠTA KAD PROCURI NOS

1. Sameljite pet čenova belog luka, pa ih dodajte u nepasterizovano mleko (1 čaša) i dobro prokuvajte. Pijte nekoliko puta tokom dana. 2. Pojedite celu glavicu luka sa šećerom, kijavica će nestati. 3. Po čašu toplog mleka u kojem je rastvoren med pijte dva do tri puta tokom dana. 4. Skuvajte 7 dl pileće supe sa 1 glavicom belog luka, 1 vezom peršuna, 1 malom kašikom bibera, 1 prstohvatom mlevene nane. Dok kuvate, udišite paru od supe, a tečnost pijte na svaka tri sata. 5. Ispirajte grlo rastvorom jabukovog sirćeta i vode.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.