AKO OVAKO KAŠLJETE NIKAKO NIJE DOBRO: Trajanje i izgled kašlja upućuju na OZBILJAN PROBLEM
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

AKO OVAKO KAŠLJETE NIKAKO NIJE DOBRO: Trajanje i izgled kašlja upućuju na OZBILJAN PROBLEM

Ponekad kašalj upućuje i na opasne bolesti

Objavljeno: 12:41h

Kašlju obično ne pridajemo poseban značaj, jer je jedan od najčešćih simptoma bezazlenih bolesti i prehlada.

Međutim, u pojedinim slučajevima, kašalj može biti indikator i nekih ozbiljnijih oboljenja, tako da treba biti na oprezu i posmatrati svoje telo.

Kašalj je prirodna reakcija tela na potrebu čišćenja pluća. On vrlo često nastupa u hladnijem periodu godine, kada više vremena provodimo na hladnoći, ili u zatvorenom prostoru sa suvim vazduhom, neretko punim duvanskog dima.

Pušači često doživljavaju napade kašlja ujutru, i oni su često praćeni šlajmom. Kod hroničnih respiratornih bolesnika, javlja se kao poremećaj i nadražaj u bilo kom delu sistema disajnih organa.

Osim respiratornih infekcija, kašalj može da upućuje i na probleme sa srcem.

On se javlja kao simptom slabljenja srčanog mišića (dekompenzacija srca), bolesti mitralnih zalistaka, nadražaja dijafragme ili čak zapaljenja srednjeg uha.

Kašalj može biti suv, nadražajan i produktivan – praćen iskašljavanjem od bistrog do penastog ili žutozelenog gnojnog ispljuvka. Krvavi ispljuvak sreće se u slučaju aktivne tuberkoloze pluća, te karcinoma i embolije pluća.

Poseta lekaru je neophodna, ukoliko kašalj dugo traje. Tražite uput za RTG pluća u dva pravca (prednji i kosi snimak), zatim na analizu brisa nosa i grla. Preporučeno je i da odnesete uzorak pljuvačke na spirometriju.

Podrazumevaju se i analize krvi. Ukoliko se sumnja na kancer bronha, potrebno je uraditi i bronhoskopiju, kao i dijagnostičke pretrage za potvrdu karcinoma (CT i magnetna rezonanca). Osobe sa respiratornim alergijama šalju se na alergološke testove, a u slučaju sumnje na autoimune bolesti, nephodne su imunološke analize.

Neohodno je utvrditi tačan uzrok kašlja, kako bi se pristupilo lečenju. Svakako, podrazumeva se korigovanje higijenskih i prehrambenih navika, više odmora u krajevima sa čistijim vazduhom, boravak u čistim, provetrenim prostorijama bez duvanskog dima i mirisnih ulja ili osveživača.

Antibiotici se uzimaju samo ako to preporuči lekar. Takođe, preporučuje se da unosite dosta tečnosti. Sirup za suvi i produktivni kašalj uzmite u saglasnosti sa lekarom. Unosite i dodatne vitamine.

Ukoliko dolazi do gušenja u toku kašlja, ili vam je koža pomodrela, obavezno se obratite lekaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.