OVAJ DORUČAK JE NAJGORI ZA IMUNITET! Nutricionistkinja otkrila 5 jutarnjih grešaka, NAJGORE su u jesen i zimu!
Doručak/ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

OVAJ DORUČAK JE NAJGORI ZA IMUNITET! Nutricionistkinja otkrila 5 jutarnjih grešaka, NAJGORE su u jesen i zimu!

Prirodni, ceđeni sok od pomorandže odličan je saveznik imuniteta

Objavljeno:

Kako ulazimo u hladnije mesece, tako sve više razmišljamo o jačanju imuniteta ishranom, da ne bismo morali da se oslanjamo na suplemente koji su često skupi, a nedelotvorni.

Ovo su saveti nutricionista vezani za doručak - ako pogrešite, oslabićete imunitet, pa ih dobro zapamtite kako biste u sezonu zimskih infekcija ušli "spremni"!

Nutricionistkinja Kortni D'Anđelo i dijetetičarka Loren Manaker otkrile su pet najvećih grešaka vezanih za doručak koje uništavaju imunitet.

Previše šećera

"Zaslađene žitarice, slatka peciva, sve je to prepuno dodatog šećera. On može negativno uticati na bela krvna zrnca, koja su ključna za odbranu tela od infekcije", rekla je D'Anđelo.

"Ako još pijete zaslađenu kafu, pa gricnete nešto slatko, već za doručak ste uneli ogromnu količinu dodatog šećera, a brojni podaci pokazuju da je on loš za imunitet", rekla je Manakerova.

Žitarice
foto: Profimedia

Ne pijete sok

Prirodni, ceđeni sok od pomorandže odličan je saveznik imuniteta.

"Stoprocentni, prirodni voćni sok bez dodatog šećera i konzervansa pomaže telu da se pripremi za odbranu od infekcija tako što nam daje vitamin C i druge antioksidanse", rekla je Maneker.

Zašto su antioksidansi važni? Štite telo od upala, a upalni procesi koje nekad i ne primetimo čine telo podložnijim infekcijama.

Ne unosite vitamin D

"Jaja, mleko, mlečni proizvodi, sve su to odlični izvori vitamina D. Ako ih preskačete, ne dobijate dovoljnu dozu vitamina ujutru", rekla je D'Anđelo.

Jaja
foto: Profimedia

Ne unosite proteine

"Proteini su važan deo izgradnje našeg imunog sistema", dodaje Manakerova i podseća da doručak mora da sadrži belančevine, a ne samo ugljene hidrate. Drugim rečina, ne jedite pecivo, već napravite kajganu ili slično!

Jedete nešto prženo

Brza hrana pržena u ulju očajan je doručak, dodatno će podstaći upalne procese i "uspavaće" nas.

"Jako masna i slana hrana nikako nisu dobar izbor, jer je poznato da unos mnogo soli slabi imuni sistem. Držite se hrane koja nema dodatu so", savetovala je Manakerova.

Suhomesnato
foto: Filip Plavčić, Ilustracija

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.