EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD BOLESTI TOKOM ZIME: Nutricionisti otkrili koje namirnice jačaju imunitet, 2 svi VOLE!
Pijaca, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

obratite pažnju

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD BOLESTI TOKOM ZIME: Nutricionisti otkrili koje namirnice jačaju imunitet, 2 svi VOLE!

Zahvaljujući određenim sastojcima, ovo su najbolje namirnice za imunitet

Objavljeno:

Početak hladnog vremena nameće i pojačanu brigu o imunitetu, a redovna konzumacija određenih namirnica spasiće vas sezonskih bolesti i prehlada, kažu stručnjaci.

U jesen i zimu smo najranjiviji i najpodložniji bolestima usled lošijeg imuniteta, a koji je posebno oslabljen zbog naglih promena vremena. Kako da se zaštitite od upala i bolesti? Američki dijetetičari dali su nekoliko smernica koje će vam pomoći da ostanete zdravi.

Začini i zdrave naminice

Važno je da kroz ishranu nadoknadite nedostatak vitamina i hranljivih materija kako biste pomogli svom telu, kaže doktorka Kristen Karli. Dodajte u ishranu dosta voća, povrća, integralnih žitarica, zdravih masti, bilja i začina, koji će zasititi vaše telo ne samo energijom, već i hranljivim materijama neophodnim za aktivnu borbu protiv upala. Osim toga, začini poboljšavaju ukus hrane i povećaju koncentraciju fitokemikalija, a koje igraju podjednako važnu ulogu u jačanju imunog sistema.

Začin, Začini, Kuvanje, Začinjavanje jela, Kuhinja, Kuvar
foto: Profimedia

Zeleni čaj

Nutricionista Kit Tomas savetovao je da se pije dosta tečnosti, posebno zelenog čaja - napitka bogatog antioksidansima i katehinima koji sprečavaju širenje virusa gripa.

Zeleni čaj
foto: Printscreen/Youtube/ Aroma LeihaoFAMILY

Tamna čokolada

Za sladokusce dobra vest - lekar preporučuje redovan unos manje količine crne čokolade, koja mora da sadrži najmanje 70 odsto kakaoa. Čokolada nije samo ukusna, već i zdrava, njena antiinflamatorna svojstva su posledica flavanola - supstanci koje blagotvorno utiču na elastičnost zidova krvnih sudova i doprinose boljoj cirkulaciji.

Orasi i kafa

Orasi su veoma hranljivi, poboljšavaju funkcionisanja imunog sistema i podstiču cirkulaciju. Bogati su masnoćama, vitaminima i mineralima koji štite nervni sistem. Na radost mnogih, kaženutricionistkinja Ejmi Gorin, kafa je takođe na listi namirnica koje snažno deluju rotiv upala jer je bogata antioksidansima. Međutim, veoma je važno da se ne preteruje u količini.

Kafa
foto: Profimedia

Sok od pomorandže

Sveže ceđeni sok od pomorandže, bogat vitaminom C, bomba je za jačanje imuniteta, istakla je dijetolog Loren Manaker.

Doručak, Kafa, Kroasan, Sok od pomorandže, Napitak
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.