OVU NAMIRNICU SVI PREPORUČUJU KAO ZDRAVU, A MOŽE VAS ČAK I OTROVATI: Tome se niko nije nadao
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVERICA

OVU NAMIRNICU SVI PREPORUČUJU KAO ZDRAVU, A MOŽE VAS ČAK I OTROVATI: Tome se niko nije nadao

Iako obiluje brojnim nutrijentima, sa ovom namirnicom treba biti posebno obazriv

Objavljeno: 18:53h

Iako se orasi tradicionalno smatraju zdravom namirnicom krcatom nutrijentima koje imaju blagotvorno dejstvo na srce, ako ih jedete neumereno to može biti opasno i uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Gotovo svi nutricionisti savetuju da u ishranu uključite orašaste plodove jer su izvor hranljivih sastojaka, biljnih proteina, antioksidanata i masnih kiselina. Osim toga, preporučuju se za brojne bolesti, depresiju, anemiju, malaksalost, ali i srčana oboljenja i upale.

Zahvaljujući posebnim supstancama koje sadrže, orasi pomažu u normalizaciji metabolizma. Često su sastavni deo zdrave, uravnotežene dijete i pomažu da kontrolišete apetiti.

Međutim, uvek postoji jedno "ali".

Kada ih stručnjaci preporučuju, oni govore o količini od kjedne šake dnevno, jer je ova namirnica vrlo specifična, a ima i značajan broj kalorija. Orasi se ne preporučuju osobama koje imaju problema s kašljem, upalom grla, bronhitisom, urtikarijom, ekcemima, psorijazom...

Osim toga, ova namirnica "ne pada lako na želudac" baš svakome, pa se ne preporučuje pacijentima sa gastritisom, čirom na želucu, kolitisom.

Ni potpuno zdrave osobe ne bi trebalo da preteruju sa unosom, jer se teško vare, pa postoji rizik i od povraćanja.

"Korisna jedinjenja i supstance koje su sadržane u plodu oraha, kada premašuju količinu koja je telu potrebna, mogu čak da izazovu glavobolju, kao i trovanje hranom", upozoravaju lekari.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.