5 SAVETA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE: Počnite od jutra i promenite navike na bolje
Tuga, Foto: Profimedia

pažnja

5 SAVETA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE: Počnite od jutra i promenite navike na bolje

Ovo je nešto što ne samo da će vam što će vam pomoći da prevaziđete svoju sezonsku tugu, već će dugoročno držati stres pod kontrolom

Objavljeno: 23:05h

Ako primećujete ogromnu promenu raspoloženja svake godine kada dođe jesen i leto već odavno prođe, verovatno imate sezonski afektivni poremećaj.

Iako to može postati prilično ozbiljno u nekim slučajevima, za druge ljude, to je samo pitanje prilagođavanja njihovog načina života. Vaša ishrana, izlaganje suncu i nivoi aktivnosti su samo nekoliko stvari koje bi trebalo da promenite da biste se osećali bolje.

Ako želite da pobedite svoju sezonsku tugu, iskoristite ovih pet saveta.

1. Idite u šetnju rano ujutru

Ujutru buđenje možda nije lako ili prijatno za vas i zato bi trebalo da probate da prošetate. Ne samo da će vaš nivo energije biti povećan, već će se i celo telo i um osećati osveženo i energično. Jutaranja šetnja će postaviti “ton” za ostatak dana, ali to ne znači da ne možete da se šetate bilo kada u toku dana ako se osećate posebno tužno ili depresivno.

Osim toga, naučno je dokazano da svako jutro hodanjem poboljšavate funkciju mozga. To se događa zato što se vaš možak opskrbljuje povećanom količinom krvi, a to je povezano sa jačom memorijom, boljom koncentracijom i sposobnošću efikasnog rešavanja problema.

2. Pomozite drugima

Ovo je nešto što ne samo da će vam što će vam pomoći da prevaziđete svoju sezonsku tugu, već će dugoročno držati stres pod kontrolom.

Kako je studija pokazala, što više novca ljudi zadrže za sebe, to više osećaju stid, a nivo kortizola im raste. Dakle, velikodušnost nije samo u tome da budete ljubazni, već i da ostanete zdravi.

Takođe, svaki put kada učinimo dobro delo, imamo ono što se zove „pomoćni osećaj“, što je u suštini gomila endorfina koji se oslobađa u našem mozgu. Osećamo se zadovoljni sobom i osećamo veliku zahvalnost za stvari koje imamo i odlučujemo da podelimo sa drugima.

3. Krećite se koliko god možete na bilo koji način

Dodavanje kretanja i vežbanja u vaš život trebalo bi da bude prioritet za vas ako se borite sa sezonskom tugom. Bilo da se radi o dizanju tegova, trčanju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti, buđenje vašeg tela će pomoći i vašem mozgu da ostane aktivan.

Možete raditi bilo koju od tih aktivnosti sa svojim prijateljima, partnerom ili čak sa svojom decom. Videćete da će vam nivo stresa i besa pasti i da se nećete osećati sami kao ranije.

4. Planirajte svoj mali beg

Ako znate da jesen i zima nisu dobri periodi za vas, možete planirati da uzmete malo slobodnog vremena kako biste u to vreme mogli da krenete na putovanje. Izaberite mesto koje je sunčano tokom cele godine sa dužim danima od noći. Ako želite, možete povesti sa sobom dobrog prijatelja ili nekoga ko se takođe oseća tužno kao i vi tokom ovih perioda. Ne preterujte se sa previše aktivnosti i umesto toga izaberite jednostavne stvari koje će vam omogućiti da se krećete.

Efekti koje će takvo putovanje imati na vašu dušu trajaće mnogo nedelja i osećaćete se srećnije i punije energije. Zapamtite da se ne radi o tome gde živimo, već o tome kako se ponašamo prema svakoj situaciji koja se dogodi.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.