DOGOVORI IZMEĐU EVROPSKE UNIJE I VELIKE BRITANIJE! Spor nastao oko ribolova
Ribolov, Foto: Printscreen / Samo Novi Sad

čekanje

DOGOVORI IZMEĐU EVROPSKE UNIJE I VELIKE BRITANIJE! Spor nastao oko ribolova

Ostrvo DŽersi formalno nije deo Velike Britanije, već se vodi kao autonomni posed krune, što znači da je London odgovoran za tu teritoriju

Objavljeno: 23:00h

Evropska komisija će u ponedeljak održati dodatne razgovore sa Velikom Britanijom o dozvolama za ribolov, kako bi pokušala da reši spor u kome su uključeni francuski ribari koji su od ovog vikenda zapretili protestima ako se napredak ne postigne.

Dosadašnji pregovori sa Britanijom doveli su do samo nekoliko dozvola, a do kraja meseca očekujemo pojašnjenje oko pravila ribarenja u britanskim vodama, saopštilo je francusko udruženje ribara, prenosi Rojters.

Kako je danas poručio francuski Nacionalni komitet za pomorsko ribarstvo i morski uzgoj (CNPMEM), na dosadašnji način ne može da se reši spor između Britanije i Francuske oko ribarenja nakon Bregzita.

CNPMEM je naveo i da je dobio čvrsta uveravanja od ministarke mora Anik Žirarden da neće odustati od borbe za dobijanje dozvola za francuske ribare.

Velika Britanija je u maju poslala dva patrolna broda svoje mornarice prema ostrvu DŽerzi, nakon što su francuski ribari zapretili da će da blokiraju glavnu luku tog ostrva, a sama francuska Vlada čak zapretila isključivanjem električne energije kojom snabdeva DŽerzi.

Šezdeset do 80 francuskih ribarskih brodova blokiralo je tada luku Saint-Helier, glavni grad na DŽerziju, u znak protesta zbog, kako tvrde, uskraćivanja njihovih ribolovnih prava nakon Bregzita, odnosno nakon što je Velika Britanija zvanično napustila zajedničko tržište i carinsku uniju 31. januara 2020.

Ostrvo DŽersi formalno nije deo Velike Britanije, već se vodi kao autonomni posed krune, što znači da je London odgovoran za tu teritoriju.

Spor je nastao kada je lokalna vlast DŽersija, na osnovu trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije, od francuskih ribara zatražila dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Vlada Francuske, međutim, tvrdi da ribarenje u Lamanšu nije deo sporazuma sa Evropskom unijom i zahteve DŽersija naziva ništavnim, a ministarka Žirarden je ranije poručila vlastima na DŽersiju da ne zaborave da električnu energiju dobijaju iz Francuske i da bi dovod struje mogao da im bude obustavljen.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.