RUS UPOZORAVA: Moć CVEKLE je od davnina poznata, ali u OVIM KOMBINACIJAMA postaje ŠTETNA
Ilustracija, Foto: Printscreen

IZUZETNO JE VAŽNO

RUS UPOZORAVA: Moć CVEKLE je od davnina poznata, ali u OVIM KOMBINACIJAMA postaje ŠTETNA

Cvekla je izuzetno bogata vitaminima i mineralima i smatra se veoma korisnom za zdravlje

Objavljeno:

Cvekla od minerala sadrži gotovo sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Obiluje i vitamina, a najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Dobra je za rad jetre, ubrzava metabolizam, pa se preporučuje onima koji žele da smršaju, a ima samo 40 kalorija u 100 grama.

Zahvaljujući antioksidansima, redovna konzumacija sveže cvekle uklanja toksine iz organizma, a snižava i holesterol. Osim toga, ovo povrće pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanju ćelija jetre, poboljšanju vida... Ipak, ruski lekar Mihail Kutušov upozorava da cvekla u nekim slučajevima može biti i štetna.

Cvekla
foto: Printscreen

"Zbog velike količine hlora u sastavu, prekomerna potrošnja cvekle može izazvati iritaciju sluzokože, trnce i upalu grla. Ako osećaj pečenja ne nestane duže vreme, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Mogu se pojaviti osipi, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi se mogu povećati, čak se i groznica može javiti", rekao je on i istakao u kojoj kombinaciji je posebno štetna.

"Bolje je da se uzdržite od svima omiljene salate: cvekle sa belim lukom i majonezom. Neću ovde govoriti o štetnosti sosa, o tome se mnogo pisalo, ali kombinacija cvekle i belog luka je prilično opasna, jer značajno povećava opterećenje srca", tvrdi doktor Kutušov.

Cvekla
foto: Profimedia

On je istakao da osobe koje boljuju od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta, bubrežne insuficijencije i kamena u bubregu, kao i oni koji su skloni dijareji treba da budu oprezni sa unosom cvekle. Takođe, cveklu treba u umernim količinama da konzumiraju osobe sa niskim pritiskom jer ona utiče na smanjenje krvnog pritiska.

Cvekla za zdravlje: Sirova ili kuvana?

Tokom termičke obrade većina voća i povrća gubi vitamine i korisna svojstva, a ni cvekla nije izuzetak: tokom procesa kuvanja količina vitamina C, kao i B5 i B9 se smanjuje gotovo na nulu. Sveža cvekla ima manje kalorija i nešto manje jednostavnih ugljenih hidrata, pa onimi koji brinu o liniji bolje da izaberu ovu opciju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.