MNOGI NE ZNAJU KOLIKO JE BORANIJA ZAPRAVO ZDRAVA! Bićete veoma iznenađeni kada čujete OVO
Boranija, Foto: Printscreen Youtube

PUNA VITAMINA

MNOGI NE ZNAJU KOLIKO JE BORANIJA ZAPRAVO ZDRAVA! Bićete veoma iznenađeni kada čujete OVO

Boranija je veoma niskokalorična, ali je zato bogata biljnim vlaknima i proteinima

Objavljeno:

Boranija u stvari predstavlja mlade mahune graška. Ima raznih vrsta, raznih boja, ali su sve zdrave – a mnogima i omiljena namirnica, od koje se mogu praviti razna variva i salate.

Boranija je veoma niskokalorična, ali je zato bogata biljnim vlaknima i proteinima. Samo jedna šolja boranije sadrži dovoljno proteina za čitav dan. Boranija sadrži čak i omega 3 masne kiseline (naravno, biljnog porekla).

Ova zdrava namirnica je bogata vitaminom K, koji ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi i raspodeli kalcijuma u organizmu. Bogata je i vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe, uključujući B1, B2, B3, B6 i folat (prirodni oblik vitamina B9), kao i vitamin A. Boranija sadrži i bakar, hrom, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfor i gvožđe. Posebno je korisno što boranija sadrži značajne količine silicijuma, koji je veoma važan za zdravlje kostiju i vezivnih tkiva.

Boranija
foto: Bakina kuhinja

Zbog svega navedenog, konzumacija boranije može veoma pozitivno da utiče na organizam. Pre svega, boranija je izrazito dijetalna namirnica bogata vlaknima i zbog toga više nego preporučljiva za sve redukcione dijete (dijete za mršavljenje).

Takođe, doprinosi regulaciji varenja i rada creva. Neka istraživanja su ukazala da konzumacija boranije doprinosi sniženju holesterola, ali da bi se postigao optimalan efekat, za tu svrhu je najbolje kratko skuvati boraniju na pari.

Sve vrste boranije imaju veoma nizak glikemijski indeks, pa su pogodne za dijabetičare. I ne samo to – njihov specifičan sastav (bogatstvo biljnim vlaknima i sadržaj hroma) čini da korišćenje boranije u ishrani posebno pozitivno deluje i na nivo šećera u krvi, odnosno, doprinosi njegovoj regulaciji.

I, kao što smo pomenuli, značajan sadržaj vitamina K i silicijuma čini boraniju veoma poželjnom namirnicom za održavanje zdravlja kostiju i tetiva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.