ČESTO SE ZNOJITE TOKOM SPAVANJA? Stručnjaci IZNELI koji su najčešći UZROCI i ko se najviše SUOČAVA sa tim
San, Foto: Profimedia

oprezno

ČESTO SE ZNOJITE TOKOM SPAVANJA? Stručnjaci IZNELI koji su najčešći UZROCI i ko se najviše SUOČAVA sa tim

Doktor donald Ford sa klinike Klivlend otkrio je koji su najčešći uzročnici ove pojave, ali i kako da je se rešite

Objavljeno:

Znojenje tokom spavanja kada je letnji period je sasvim normalno. Međutim, ako se nastavi i potraje duži vremenski period, možda bi bilo dobro da potražite pomoć lekara.

Doktor donald Ford sa klinike Klivlend otkrio je koji su najčešći uzročnici ove pojave, ali i kako da je se rešite.

– Samo znojenje je potpuno normalno, to je način da vaše telo reguliše temperaturu, ali postoji niz razloga zbog kojih to često može da vam se dogodi. Oko 40 odsto muškaraca i duplo više žena oko 50 godina najčešće se suočavaju sa ovim problemom – kaže on.

Ovo su neki od nejčešćih uzroka znojenja tokom spavanja.

Menopauza

Godine koje prethode menopauzi, poznate kao perimenopauza, vreme su u kojem se najčešće pojavljuju valunzi. Skoro 80 odsto žena ih doživljava dok prolazi kroz ovu fazu života.

– Hormoni estrogen i progesteron u vašem telu ne luče se podjednako. To utiče na brojne promene, a pored ostalog i na pojavu toplotnih talasa, i to više puta u toku dana, ali i noću – kaže Ford i dodaje:

– Ako su vam valunzi blagi, neka vam u spavaćoj sobi bude niža temperatura, koristite pamučnu posteljinu i laganije pidžame. Izbegavajte kofein i alkohol, posebno uveče, jer oni mogu da prouzrokuju skokove telesne temperature i podstaknu znojenje.

Lekovi

Poznato je da su određeni lekovi povezani sa noćnim znojenjem.

– Oni menjaju neurotransmitere u mozgu, zbog čega se prekomerno proizvodi hormon serotonin, koji zauzvrat povećava telesnu temperaturu – objašnjava Ford.

Kada je vreme da potražite stručnu pomoć?

– Ako ste se jednom ili dva puta preznojili tokom noći, nema potrebe da vas to zabrinjava, pogotovo ako vaš problem nestane pošto otvorite prozor ili stavite hladne obloge na telo. Ali ako se noćna znojenja javljaju češće od toga ili ako imate druge simptome poput umora, visoke temperature, gubitka kilogaram ili bolova u telu, trebalo bi da posetite doktora.

Najčešće je problem ako pijete antidepresive, ali i lekove za pritisak i dijabetes, pa čak i oni za varenje mogu da učine da se više znojite tokom noći.

Noćno znojenje javlja se otprilike tri puta češće kod ljudi sa nelečenom apnejom – stanje u kojem tkivo grla blokira disajne puteve, zbog čega više puta u toku noći prestajete da dišete.

– To je zato što svaka epizoda apneje prouzrokuje oslobađanje hormona stresa kortizola, koji aktivira nervni sistem – kaže doktor.

Pripazite na druge simptome apneje u snu, uključujući hrkanje, jutarnju glavobolju i osećaj premorenosti tokom dana. Ako ih imate, obratite se stručnjaku kako bi vam pomogao da rešite svoj problem.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.