LEKARI ISTAKLI: Ovo su najgore NAVIKE zbog kojih ste podložni VIRUSIMA i TEŽIM OBLICIMA BOLESTI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

vaŽno

LEKARI ISTAKLI: Ovo su najgore NAVIKE zbog kojih ste podložni VIRUSIMA i TEŽIM OBLICIMA BOLESTI

Ne ponavljajte ih više

Objavljeno: 10:21h

Virus obično počinje naglo, a neki od simptoma uključuju osećaj hladnoće (groznicu), kašalj, curenje i zapušenost nosa, bolovi u telu, glavobolja, umor, te u nekim slučajevima povraćanje i dijareja.

U najgorem slučaju može vas dovesti do upale pluća, upale srčanog mišića i slično.

- Obično pacijentima kažem da se radi o bolesti koja je jednako teška kao i 'klasična upala pluća", ističe dr. Marino Kvarantan.

Zaboravljate da dobro operete ruke

Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, ali postoji jedna uobičajena greška koju većina ljudi zaboravlja, a to je pranje palčeva.

Budući da je to prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tastaturu mobilnog telefona, dugmiće na daljinskom), bitno je da dobro i ravnomerno operete sve prste na rukama.

- Osim pranja ruku važno je i provetravanje prostorija, dovoljno tečnosti i da vodite zdrav život", rekao je dr. Marino Kvarantan.

Stavljate torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ranca na pod je otvoren poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustite na pod u restoranu ili u nekom drugom javnom mestu, a zatim stavite na kuhinjski sto ili pult.

Ako ste to već učinili, a vaša torba je izrađen od tkanine ili kože, kao i većina, koristite meku krpu da obrišete prljavštinu.

Zaboravljate da dezinfikujete sve kvake i ručke u domu

Uvek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mesta su ručke koje svako dotakne. Trebalo bi da ih brišete barem svaki drugi dan, ako se možete setiti, a svaki dan ako je neko u kući bolestan od virusa.

Hodate u cipelama po kući

U cipelama hodate svuda, a kada ih unesete u kuću i hodate u njima unutra, prljavštinu prenosite na vaše podove. To znači da u svoj dom donosite bakterije od kojih možete oboleti, pogotovo deca koja imaju slabiji imunitet.

Jedete ručak za radnim stolom

Istraživanja pokazuju da je radni sto prljaviji od prosečne daske WC šolje, tako da bi trebalo da izbegavate ručak u blizini ove kontaminirane površine.

Ako već i morate jesti na radnom mestu, dezinfikujte radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

Ne čistite mobilni

Mobinil je jedan od predmeta na kojem se skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zato ga barem jednom dnevno dobro očistite.

Zaboravljate da pijete jogurt

Dobar imunitet i uravnotežena crevna flora ključni su u borbi protiv gripa. Probiotici u jogurtu dodatno će osnažiti organizam.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.