NEĆETE VIŠE NARUČIVATI HRANU: 4 razloga zbog čega je KUVANJE dobro za MENTALNO ZDRAVLJE!
Kuvanje, Foto: Profimedia

SAVET

NEĆETE VIŠE NARUČIVATI HRANU: 4 razloga zbog čega je KUVANJE dobro za MENTALNO ZDRAVLJE!

Osim što ćete pripremiti ukusan obrok koji ćete pojesti, kuvanje će uticati i na poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja

Objavljeno: 22:47h

Ako ste strastveni ljubitelj kuvanja, onda imate sreće.

Osim što ćete pripremiti ukusan obrok koji ćete pojesti, kuvanje će uticati i na poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja.

Osnivač i izvršni direktor rehabilitacijskog centra Delamere, Martin Preston, otkrio je pet razloga zbog kojih je kuvanje dobro za um.

1. Smanjuje stres

Kuvanje može pomoći u smanjenju hormona stresa – kortizola i epinefrina. Ne samo da je dobro za snižavanje nivoa stresa i anskioznosti, već ima i snažan uticaj na san, imunitet, krvni pritisak.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su se bavili malim kreativnim projektima poput kuvanja i pripremanja poslastica, osećali više entuzijazma zbog onoga što će raditi sledeći dan.

2. Jača samopouzdanje

Odluka da ćete nešto napraviti podrazumeva postavljanje ostvarivog cilja koji vam, kada se ispuni, može pomoći u podizanju samopouzdanja.

– “Aktiviranje u ponašanju” je terapija koja se koristi za lečenje onih koji pate od teskobe i depresije. Ova metoda je način za borbu protiv sumnje i lošeg raspoloženja povećanjem produktivnosti na realan i ostvariv način – rekao je Martin.

– Postizanje nečega u kuhinji može vam pomoći u podizanju samopouzdanja jer je to pozitivan rezultat vašeg napornog rada i predanosti. Kad primetite pohvale i povratne informacije o svojoj hrani, to će vam pomoći da nadmašite samokritične misli koje doživljavate tokom dana. To će vam takođe pomoći da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite u koštac sa većim i manjim izazovima u životu – objasnio je.

3. Utiče na poboljšanje kreativnosti

Kreativnost, na primer, ukrašavanja kolača ili dorađivanja recepta može smanjiti teskobu, depresiju, stres i poboljšati vaše celokupno mentalno i fizičko zdravlje.

– Prosečna osoba ima više od 6.000 misli dnevno. Kreativna aktivnost poput kuvanja može pomoći u usredsređivanju uma, te smiriti mozak i telo. Kreativnost nadilazi ono što vas čini sretnijima u sadašnjosti. Takođe, to je učinkovit način za smanjenje simptoma demencije, poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti. Vaše pamćenje se poboljšava kada postanete maštovitiji, pa budite kreativni ku kuhinji i receptima dodajte boju, teksturu i ukrase – nastavlja.

4. Pomaže u izgradnji odnosa

Kuvanje u grupnom okruženju odlično je za izgradnju “društvenog rasta”, čime se olakšava stvaranje prijateljstva i nudi se mogućnost povezivanja sa drugim ljudima. Izolacija nije zdrava jer može podstaći ili produbiti osećaj depresije. Kada se osećamo loše, kuvanje sa drugima može pretvoriti te negativne osećaje u pozitivne.

– Osećaji sigurnosti, poverenja i pripadnosti povećavaju se tokom druženja sa prijateljima i porodicom. Te emocije mogu pomoći u stvaranju snažne i zdrave veze. Pojedinci i dalje mogu osećati potporu i pripadnost kada praktično dele krišku kolača – rekao je Martin.

Bonus video:

02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.