NAMIRNICE KOJE SE NE BI SMELE PRATI PRE KUVANJA: Nismo svesni POSLEDICA, praksa je česta
Foto: Profimedia

VAžNO

NAMIRNICE KOJE SE NE BI SMELE PRATI PRE KUVANJA: Nismo svesni POSLEDICA, praksa je česta

Osim toga, studije pokazuju da pranje mesa povećava šanse za unakrsnu kontaminaciju, pa valja biti oprezan

Objavljeno: 15:13h

Iako je pranje namirnica sasvim uobičajena stvar pre kuvanja i deluje kao dobra ideja, stručnjaci tvrde da to nije slučaj sa svim namirnicama. Postoji niz namirnica koje ne bi trebalo prati pre kuvanja, javlja Best Life.

Na tom popisu su: piletina, puretina, jaja i sirovo meso.

Prilikom kupnje ovih namirnica u trgovini verovatno vam se čini da je dobra ideja da ih operete pre nego počnete kuvati, međutim to ipak nije pametna ideja.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti navode da pranje i ispiranje sirovog mesa, piletine, puretine i jaja može uzrokovati da se bakterije i klice rašire po vašem sudoperu, radne i druge površine u vašoj kuhinji.

Te klice potom mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća, što može izazvati pad imuniteta, i razbolevanje.

Osim toga, studije pokazuju da pranje mesa povećava šanse za unakrsnu kontaminaciju, pa valja biti oprezan.

Iz američkog ministarstva poljoprivrede predlažu da izbegavajte prati sirovo meso i meso peradi jer se potencijalno opasne i štetne bakterije koje se mogu nalaziti na proizvodu mogu u visokim količinama raspršiti po sudoperu i drugim površinama, te može doći do unakrsne kontaminacije.

Conor O’Flynn, operativni menadžer O’Flynn Medicala objašnjava da pranje jaja može aktivno pomoći u prenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutrašnju stranu jaja. Iz ministarstva poljoprivrede navode da jaja inače imaju prirodni zaštitni sloj koji ih štiti od bakterija, a koji se pranjem ubija.

(Espreso/ Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.