ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE, LEBDEĆE PROVIDNE TAČKICE? Vidi ih 70% ljudi, otkriveno da li ima potrebe za PANIKOM!
Ilustracija, Foto: Prodimedia

PLUTAJUĆI CRVIĆI U OKU

ZNATE LI ŠTA SU OČNE MUŠICE, LEBDEĆE PROVIDNE TAČKICE? Vidi ih 70% ljudi, otkriveno da li ima potrebe za PANIKOM!

Nalaze se u gelu koji ispunjava prostor između sočiva i očne mrežnjače

Objavljeno: 22:20h

Ako ste ikada pomislili da imate male, plutajuće crviće u oku, nemojte se plašiti, to vidi čak 70% ljudi.

Oni se nazivaju "Muscae Volitantes" iliti očne mušice, ali one nemaju veze sa insektima. Nemaju veze čak ni sa prljavštinom ili prašinom. One su sićušni predmeti koji bacaju senku na mrežnjaču, svetlo tkivo u pozadini naših očiju.

Ovi plutajući objekti mogu poticati od grudvica tkiva, krvnih zrnaca ili delića proteina. Nalaze se u gelu koji ispunjava prostor između sočiva i očne mrežnjače. Njih ne vidimo stalno. Vidljivi su kada se približe mrežnjači dok gledamo u nešto svetlo, na primer u Sunce ili u monitor računara. Kada gledate u sneg ili sunčano nebo, ovi plutajući objekti mogu se pojavljivati i nestajati sa vašim pokretima očiju.

Postoji fenomen sličan ovom, ali nisu povezani. Možda ste nekada viđali ova malena svetla kada ste gledali u nešto jako svetlo. Entoptički fenomen plavog polja je sasvim suprotno od viđanja ovih plutajućih objekata. Ne vidite senke, već prozorčiće koji puštaju tračke svetlosti do vaše mrežnjače.

Njih prouzrokuju bela krvna zrnca koja prolaze kroz kapilare na površini mrežnjače. Ta zrnca su toliko velika da napuštaju prostor koji prati vašu mrežnjaču i pokreću se očnim pulsom. Ponekada će vam se učiniti da tamni rep prati svetleće tačke. Ovo su blokirana crvena krvna zrnca od strane velikih belih krvnih zrnca.

Uglavnom su plivači samo smetnja i naviknemo se na njim. Međutim, kako starimo, oni mogu jako ometati naš vid, te zahtevaju operaciju. Ova procedura podrazumeva uklanjanje staklastog tela i njegovu zamenu fiziološkim rastvorom.

Bonus video:

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!
01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media