MORATE OVO ZNATI: Evo zbog čega je VAŽNO da spavate u periodu od 1 do 3 sata NAKON PONOĆI!
San, Foto: Profimedia

SAN

MORATE OVO ZNATI: Evo zbog čega je VAŽNO da spavate u periodu od 1 do 3 sata NAKON PONOĆI!

Prvi znakovi nedostatka sna su smanjenje koncentracije ili preterana napetost uma, povećanje loših navika, smanjenje volje i povećanje nagona - dolazi do veće potrebe za hranom i sukobima

Objavljeno:

Stručnjaci ističu da se mozak najbolje odmara, ako legnemo da spavamo u periodu 21 do 23 časova. Sunce daje aktiviranje procesa u telu i snagu za delovanje, Mesec daje energiju za opuštanje i mogućnost odmora. Uticaj Sunca ne dozvoljava telu da se potpuno odmori, a uticaj Meseca ne omogućava aktivno delovanje bez oštećenja mentalnog i fizičkog zdravlja.

Zato i ne čudi što većina živih bića spava noću, a deluje danju. Nakon 22 časa nivo mentalne sposobnosti i racionalnosti postepeno opada kod većine ljudi. Do smanjenja mentalne snage i racionalnosti ne dolazi odmah, ali glatko i često neprimetno, negativne posledice mogu se akumulirati godinama. Kada se moć razuma smanji, čovek ne može da razume šta treba da radi dobro, a šta loše, ne može racionalno da odlučuje. Teško mu je da shvati kako da postupi u određenim životnim situacijama, pravi greške.

Prvi znakovi nedostatka sna su smanjenje koncentracije ili preterana napetost uma, povećanje loših navika, smanjenje volje i povećanje nagona - dolazi do veće potrebe za hranom i sukobima. Dalje posledice su hronični mentalni umor i napetost, poremećena vaskularna regulacija i tendencija povećanja krvnog pritiska. Bledo lice, umoran tup pogled, glavobolje - sve su to znakovi kršenja rutine spavanja. Odnosno znakovi da osoba ne dozvoljava umu da se odmori u vremenu koje je za to izdvojeno prirodno.

Istraživanja stručnjaka iz raznih oblasti (sihologija, medicina, alternativa...) ukazuju na značaj sna u periodu između 1 i 3 sata posle ponoći. Osobe koje u dužem vremenskom periodu izbegavaju spavanje u ovom periodu, povećavaju rizik od opadanja emocionalne snage, iscrpljenosti, razdražljivosti, agresivnosti, a mogu se pojaviti i napadi panike i histerije. Ljudi koji izbegavaju san u ovom periodu mogu upasti u stanje uzbuđenja i entuzijazma, a kada adrenalin spadne, dolazi do naglog pada raspoloženja.

Ukoliko je uzrok vašeg nespavanja u ovom periodu nesanica, važno je da promenite određene navike - lezite u krevet na vreme, izbegavajte upotrebu telefona ili gledanje televizije pred spavanje, pokušajte da se oslobodite toksičnih misli... Možete isprobati i određene tehnike, kao što je šetnja pred spavanje, slušanje umirujuće muzike, konzumiranje čaja itd.

Bonus video:

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.