7 NAIZGLED BEZAZLENIH SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA TUMOR MOZGA: Važno je da ih prepoznate
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

7 NAIZGLED BEZAZLENIH SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA TUMOR MOZGA: Važno je da ih prepoznate

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Kada je reč o simptomima, ključni faktor je mesto u mozgu na kojoj se tumor nalazi. Primera radi, ako se tumor nalazi u blizini centra za vid, verovatno je da će osoba imati probleme s vidom

Objavljeno:

Kada uzmemo u obzir da svaka stanica u mozgu može postati tumor i da sve informacije, iz svakog dela tela, putuju u njega i iz njega odlaze, jasno ti je da "popis potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačan", izjavio je dr. med. Theodore Schwartz, neurohirurg, za womenshealthmag.com.

Napadi

Nezavisno od vrste tumora, napadi su obično prvi znak da on postoji. "Tumor izaziva iritaciju moždanih stanica, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine tj izazvati neobičajne pokrete", tumači dr. med. Schwarz. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima. Možeš iskusiti bilo što, od grčenja čitavog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica.

Nespretnost

Ako često posrćeš ili se boriš s ravnotežom, možda nije reč samo o nespretnosti. Obrati pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanjem ili kontrolisanjem izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osećaja u nekom od udova ili u delu lica takođe može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negde u blizini ili na samom moždanom stablu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tomu je činjenica da se upravo tu mozak spaja s kičmenom moždinom.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično promeniti nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve si navikla videti u filmovima u stvarnosti su prilično retki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već duže vreme i ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, posebnp ako ne nalaziš drugo logično objašnjenje za nju. Problemi s vidom

Zamagljeni vid, "dvostruka slika" i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možeš videti i razne oblike kako "plutaju u oku" i ometaju ti vid.

Glavobolje

Uprkos ljudskoj praksi da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. "Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja", tumači dr. med. Schwarz.

(Espreso/ Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.