HITNO HOSPITALIZOVANA ZBOG PREKOMERNOG UNOSA 1 EGZOTIČNOG VOĆA: Obuzeli je nesnosni BOLOVI, NE BISTE VEROVALI
Ilustracija, Foto: Profimedia

problemi

HITNO HOSPITALIZOVANA ZBOG PREKOMERNOG UNOSA 1 EGZOTIČNOG VOĆA: Obuzeli je nesnosni BOLOVI, NE BISTE VEROVALI

Na hitni prijem zagrebačke bolnice došla je 42-godišnja žena sa simptomima koji su očigledno upućivali na akutnu upalu pankreasa. Bili su to bolovi u stomaku i bol u gornjem delu stomaka koja se širila ispod desnog rebra sve do leđa, mučnina i povraćanje, ali bez povišene telesne temperature

Objavljeno:

Lekari su joj prepisali terapiju za lečenje akutne upale pankreasa i stanje se prva dva dana počelo popravljati, a bol je nestala. No, šok je ponovno nastupio treći dan. Jaka probadajuća bol u gornjem delu stomaka vratila se i ovoga puta je bilo jasno, krivac nije pankreas nego - voće kaki ili japanska jabuka, prenosi Živim.hr.

Žena koju su snašli bolovi je veganka, a poslednjih šest godina jede samo sirovu hranu. Kako piše živim.hr kod pacijentkinje se endoskopskim pregledom video veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija creva. Bezoar je sloj neprobavljivih vlakana iz kakija, kojih je žena pojela u većoj količini. Pretpostavlja se da je jela od pola do kilograma kakija dnevno. Za nastajanje bezoara krivci mogu biti ljuske grožđa, bundeva, celer, suve šljive, a ponajviše kaki koji u sebi ima tanine koje u želučanoj kiselini stvaraju lepljivu masu i prouzrokuju stvaranje neprobavljivog sloja. Kako piše živim.hr pacijentkinja je operisana i dobro se oporavlja.

Šta je japanska jabuka?

Kaki voće
foto: Profimedia

Kaki se još naziva i japanska jabuka, a u prevodu znači "hrana bogova". Postoji nekoliko vrsta japanskih kaki jabuka, a na tržištu se obično mogu pronaći dve vrste: fuji i mutsu. Ova druga vrsta je veća, dok je fiju vrsta manja i izgleda spljošteno na vrhu. Ono što je jako važno znati za japanske jabuke je to kada ih treba jesti. Naime, jedu se onda kada su zrele!

Kada su zrele one su meke na dodir, slatke i izuzetno ukusne. Kada kupiš nezrelu japansku jabuku najbolje je da je ostaviš da odstoji na sobnoj temperaturi. Zavisno od toga koliko je nezrela, tj. zrela, trebaće joj nekoliko dana, a ponekad čak i nedelja-dve da bi sazrela i mogla se jesti. Kakiju su se kroz istoriju pridavale mnoge mistične moći, od lečenja bolova u leđima i stopalima, do pozitivnih uticaja na migrene i slične bolesti. Kaki u sebi sadrži jako mnogo tanina (proantocijanidin), zbog čega ima ljut ukus, no taj ukus se gubi kako plod sazreva, kad plod postaje mekan i jako sladak. Tanini u želucu mogu stvarati tvar sličnu lepilu što se i dogodilo kod pomenute žene.

Lekovita svojstva kakija

Kaki voće
foto: Profimedia

Lekovita svojstva koja se pripisuju kakiju kreću se od poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, prevencije različitih oblika karcinoma, poboljšanja probave, jačanja imuniteta, snižavanja Holesterola, ubrzavanja metabolizma do jačanja kostiju, poboljšanja kognitivnih funkcija, snižavanja krvnog pritiska i uticaja na zdravlje kože. Osim toga, smatra se da kaki ubrzava oporavak od bolesti, pomaže u gubljenju kilograma, smanjuje upalne procese i ubrzava cirkulaciju. Dugačak popis pozitivnih zdravstvenih uticaja može zahvaliti svom bogatom sastavu vitamina i minerala, ali i nekim neobičnim organskim sastojcima, poput vitamina A, B6, C, E te mangana, bakra, magnezija, kalija i fosfora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.