EVROPLJANI GA ZOVU "LUKSUZNIM ZAČINOM", A DANAS JE U SVAKOJ KUHINJI: Retki znaju koliko je važan za ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Printscreen

IZUZETNO KORISTAN

EVROPLJANI GA ZOVU "LUKSUZNIM ZAČINOM", A DANAS JE U SVAKOJ KUHINJI: Retki znaju koliko je važan za ZDRAVLJE

Cimet je bogat vlaknima, pa pruža dugotrajan osećaj sitosti

Objavljeno:

Cimet se u Evropi u srednjem veku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima - pozitivno utiče na zdravlje, prenosi Real Simple.

Smanjuje akne

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za lečenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promenu pigmentacije. Takođe je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni.

Smanjuje bore

Slobodni radikali takođe mogu doprineti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospešiti proizvodnju kolagena.

Poboljšava cirkulaciju

cimet
foto: Profimedia

Ima vazodilatacijski učinak na krvne žile - rezultat je poboljšana cirkulacija. Unos manje od kašike cimeta dva do tri puta nedeljno mogao bi zapravo poboljšati opšte zdravlje, a najbolji način za to je posipanje cimeta po pahuljicama, zobenoj kaši ili tostu.

Snižava krvni pritisak

Snižavanje krvnog pritiska znači da je zaštićen i čitav kardiovaskularni sistem. U jednoj studiji, istraživači su otkrili značajno smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska pri kratkotrajnoj konzumaciji cimeta u pacijenata s dijabetesom tipa 2. Jedna 1 kašika dnevno je prava količina za ubiranje dobrobiti bez štetnih učinaka na krvni pritisak ili šećer u krvi.

Smanjuje holesterol

Cimet ima pozitivan učinak na holesterol, što znači i bolje zdravlje srca, jer visok nivo kolesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su otkrila da cimet može povećati "dobar" holesterol, dok dnevna doza (pola do dve kašike) cimeta može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola, "lošeg" holesterola i triglicerida. Sve to može dovesti do zdravijeg srca.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.