BOL U LEĐIMA KRIJE OZBILJNE BOLESTI: Ne igrajte se, već NA VREME obratite pažnju
Ilustracija, Foto: Profimedia

pripazite se

BOL U LEĐIMA KRIJE OZBILJNE BOLESTI: Ne igrajte se, već NA VREME obratite pažnju

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta je bol najčešća u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone

Objavljeno:
  • 40

Kamen u bubregu

Stalna bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak kamena u bubregu. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcija i fosfora, a najčešće su posledica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi.

Kamen u bubregu češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta je bol najčešća u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone. Šest je puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Upala pankreasa

Upalu pankreasa osim boli u donjem delu trbuha, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od stomaka prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenci

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u stomaku i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više kolesterola ili ga telo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne bešike, zastoj žuči i promene pH-a.

S time najviše problema imaju pretile žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u stomaku. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, no ako se ne izleči može uzrokovati upalu bubrega, piše Daily Mail.

Ginekološki problemi

I kod ginekloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 posto žena ima retroverziju maternice (okrenutu maternicu), što nije bolest nego stanje u kojem je telo maternice ‘nagnuto’ dole i pozadi prema debelom crevu. Žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osećaju u donjem delu leđa umesto u abdomenu. U ređem slučaju, fibromi mogu takođe uzrokovati bol ako pritišću mišiće i živce donjeg dela leđa. I endometrioza, takođe može biti izvor boli u leđima. Prvi korak kod sumnje na ove bolesti jest odlazak ginekologu, a drugi je lečenje oblogama, lekovima ili hirurškim postupkom.

(Espreso/ 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media