VAŠ URIN IMA NEPRIJATAN MIRIS? Glavni krivci su OVIH 7 razloga
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

poznato

VAŠ URIN IMA NEPRIJATAN MIRIS? Glavni krivci su OVIH 7 razloga

Boja i miris urina prilično su dobri indikatori zdravstvenog stanja. Po boji urina se može zaključiti koliko je neko hidriran, kakve su mu prehrambene navike, ali osim boje i iz mirisa mokraće se može dosta toga zaključiti

Objavljeno:

Normalan urin, ako ste dovoljno hidrirani ima vrlo slab miris", kaže dr. Ojas Shah, urolog i profesor u Univerzitetskoj bolnici Columbia. Ponekad možda primećujete da urin ima intenzivniji miris nego inače, a na to mogu uticati hrana kao i pojačan libido. Ali postoje i znakovi koji mogu biti usko povezani s vašim zdravstvenim stanjem.

Dehidrirani ste - ako ne pijete dovoljno vode, vaš urin će snažno mirisati po amonijaku. Bez dovoljnog unosa H2O urin postaje koncentriraniji s otpadnim produktima, tamnije boje i intenzivnijeg mirisa. Pijte dovoljno vode i miris će nestati.

Imate urinarnu ili infekciju mokraćne bešike - ako je jedna od ove dvije stvari u pitanju, onda urin nema samo jak, nego i neugodan miris , a rešenje je poseta lekaru.

Pijete jako puno kafe - može se dogoditi da urin sadrži neku primesu tog mirisa. Iako ste možda pomislili da umišljate, to je moguće, ali niko ne zna objašnjenje zašto jer se niko nije odlučio uložiti novac u to istraživanje, kaže Ojas Shah.

Jedete puno luka - kao što luk negativno utiče na dah, jednako utče i na urin.

Jedete šparoge - ne deluju na sve jednako. Neki ljudi imaju određeni enzim koji nakon što pojedu šparoge njihovom urinu daje intenzivan miris.

Imate dijabetes - lekari su pre savremene dijagnostike preko mirisa i okusa urina dijagnostifikovali ima li netko dijabetes. Urin dijabetičara je slatkastog okusa i mirisa. Ako preteraš s unosom šećera, a nemaš dijabetes tvoj urin neće imati slatkast miris i okus, jer tvoje telo učinkovito kontroliše inzulin i čini tvoj šećer u krvi stabilnim.

Ako sadržaj creva curi u bešiku- ovo se uglavnom može dogoditi osobama koje pate od upalnih crevnih bolesti poput Crohnove te kod nekih vrsta raka ili kao posledica zračenja na tom području. U tim slučajevima urin ima vrlo intenzivan i neugodan miris, a u njegovu sadržaju može se naći i nešto nalik fekalijama ili krvi. U ovom slučaju obvezna je poseta lekaru.

(Espreso/ Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.