AKO ŽELITE OSTATI ZDRAVI POSLE 40 I DOŽIVETI DUBOKU STAROST: Ove greške su vaš najveći NEPRIJATELJ
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

AKO ŽELITE OSTATI ZDRAVI POSLE 40 I DOŽIVETI DUBOKU STAROST: Ove greške su vaš najveći NEPRIJATELJ

Realnost je takva da niste više u cvetu mladosti, pa je vreme, kažu stručnjaci, da se tako prestanete ponašati

Objavljeno:

Ako čitate ovo, pa čestitamo! Doživeli ste 40 i više godina. No, upravo je to vreme kada se trebate odreći određenih navika i u život uneti nove kako biste očuvali zdravlje. A sad nastavite čitati ako želite doživeti 80.

Hormoni su sada važan faktor

Promene su toliko očite da ih je teško prevideti, ali razlog je možda malo nejasan. Kako starimo tako svi prolazimo kroz hormonalne promene, a to može uticati na metabolizam i način na koji telo proizvodi i troši energiju, pojasnila je nutricionistkinja Isabel Smith te dodala kako rezultat može biti nakupljanje masnih naslaga na području stomaka.

Verovatno pijete previše kafe

Sigurno ste već čuli da biste trebali piti manje kave, ali upravo je sad vreme da to i napravite. Smith savetuje jednu šolju kafe na dan i ne puno više od toga. Previše kofeina može uzrokovati nesanicu, nervozu. Ako vam je potrebno nešto što će vas razbuditi, pokušajte s celovitim namirnicama koje će vam dati dovoljno energije.

Ne koristite suplemente pre razgovora sa lekarom

Lako je pomisliti da će vam neko brzo rešenje pomoći, ali budite oprezni kada su u pitanju suplementi. Ako razmišljate o dodacima u vidu vitamina D, pametno bi prvo bili proveriti njegov nivo u organizmu. Većina će ljudi profitirati od ribljeg ulja, ali ipak je pametnije da prethodno porazgovarate s lekarom.

Rešite se praznih kalorija zauvek

Nezdrava hrana
foto: Profimedia/Ilustracija

Jedna od najvećih promena u ovim godinama je u metabolizmu i načinu na koje naše telo procesuira kalorije, a činjenica je da se on usporava. „Fokusirajte se na to da ih ne jedete jer će samo značiti puno kalorija, i to onih praznih“, ističe Jessica Crandall, nutricionist te savetuje da tako samo gubite nutrijente koji su vam trenutno potrebni.

Jedite svakih nekoliko sati

Ne samo da je važno doručkovati kako biste pokrenuli metabolizam već je potrebno nešto grickati kroz čitav dan. Crandall savetuje da jedete svaka 4 sata ili svakih 6 sati kako biste telu dali dovoljno energije, što može pomoći kod topljenja kalorija.

Tražite antioksidante

Verovatno ste naučili da su antioskidanti zdravi ali nutrijenti su posebno važni kada starimo, a pomoću njih možemo prevenirati probleme koji se javljaju u ovim godinama, poput oštećenja kože pa čak i razvoja raka. Možda ste primetili da vas bole kosti i zglobovi, a upravo dovoljna količina antioksidanata iz voća i povrća može spasiti stvar.

Svaki dan malo omega masnih kiselina

Manoće su u protekloj deceniji postale trend, no bez obzira na to pružaju puno dobrobiti za celokupno zdravlje. Ako povećate unos omega-3 masnoća, zglobovi će manje boleti. Verovatno ste pre 20 godina mislili da ste baš vi neuništivi, ali verujemo da danas shvatate da vam je potrebno malo pomoći kako biste očuvali zdravlje.

Pazite kako se krećete

hodanje
foto: Thinkstock

Možda vam se čini da morate zaboraviti na sve vežbe koje ste upoznali pre 20 godina ali to ne mora biti slučaj, potrebno je samo malo modifikovati program. Pronađite nekoliko zabavnih aktivnosti i u njima uvek uživajte. Možda danas više ne možete trčati 5 kilometara svakog dana, ali možete hodati ili biciklirati.

Budite sam svoj advokat

To što stavljate sve ispred sebe ne znači da morate svaku svoju potrebu baciti kroz prozor. Sada je najvažnije da sebe stavljate na prvo mesto i da uvek imate vremena za sebe. Poodica, posao, obaveze ne ostavljaju puno prostora za uživanje, ali se morate potruditi da za sebe svakog dana imate malo vremena.

Krećite se bez obzira na sve

Bilo da vozite bicikl, trčite ili plivate, uvek budite u pokretu. Jednom kad uđemo u 40., telo gubi mišićnu masu, a rezultat je slabiji metabolizam, a upravo ćete kretanjem usporiti propadanje mišića.

Prestanite izbegavati doktore

Nikada se ne može dovoljno puta ponoviti koliko je važno preventivno reagovati, baš iz tog razloga je važno razgovarati sa stručnjacima; trenerom koji će za vas napraviti najbolji program vežbanja, nutricionistom koji će vam napraviti plan prehrane, ali nikako ne smete izbegavati godišnji pregled kod lekara kao deo preventive. Posebno je to važno činiti redovno u ovim godinama, a posebno ako u vašoj porodici postoje neke bolesti koje se mogu dogoditi i vama. Slušajte svoje telo i ako vas nešto boli – ne ignorišite, posetite lekara.

(Espreso/ Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.