NAMIRNICA KOJA JE MELEM ZA ORGANIZAM: Jača IMUNITET, a u Srbiji skoro da se NI NE KONZUMIRA! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: instagram printscreen domacihumus

recept

NAMIRNICA KOJA JE MELEM ZA ORGANIZAM: Jača IMUNITET, a u Srbiji skoro da se NI NE KONZUMIRA! (RECEPT)

Humus je namaz od leblebija popularan širom planete, koji ima brojne efekte na zdravlje koje možda niste znali.

Objavljeno: 19:02h
  • 4

Humus ima malo kalorija, a mnogo proteina, vlakana i zdravih masnoća. Ovo je najlakši recept!

Humus je namaz od leblebija popularan širom planete, koji ima brojne efekte na zdravlje koje možda niste znali.

Namazan na hleb, ili iskorišćen kao umak za povrće, humus jača imunitet, sprečava gojenje i "skok" šećera u krvi, i doprinosi opštem zdravlju organizma. A možete ga napraviti i sami, jednostavno i brzo!

Leblebija, Slanutak
foto: Printscreen Youtube

1. Sadrži prebiotike

Humus je bogat prebioticima, "hranom" za bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i održavaju njegovo zdravlje, istovremeno jačajući imunitet.

Pročitajte i koje su najvažnije namirnice za imunitet posle 50. godine!

2. Ne podiže šećer

Humus ne podiže dramatično šećer u krvi što znači da ne kompromituje nivo insulina. Četiri puta je sporiji u tom procesu od belog hleba.

3. Odličan je izbor za dijetu

Ovaj zasitni, ukusni namaz može pomoći i kod mršavljenja jer su protein, masnoća i vlakna dobitna kombinacija za osećaj sitosti. Jedna studija je pokazala i da ljudi koji redovno jedu humus i leblebije imaju 53 odsto manje šanse da budu gojazni. Imaju manji indeks telesne mase i obim struka.

Sto grama humusa ima samo 160 kalorija, a bogat je proteinima, vlakima i zdravim masnoćama što ga čini odličnim izborom ako ste na dijeti.

Ako druge grickalice ili užine zamenite humusom, svakog dana ćete unositi i zdravu, i ukusnu namirnicu koja nije mnogo procesuirana, što znači da ne sadrži štetne aditive jer ga možete napraviti i sami.

Recept za humus je vrlo jednostavan, u osnovi ima samo par sastojaka:

Kuvane leblebije

Tahini (pasta od susama)

Maslinovo ulje

Beli luk

Limun

Leblebije sameljite u blenderu, dodajte tahini i ulje, seckani beli luk ili beli luk u prahu i začinite limunom. Po želji mu možete dodati začine kao što je sumak ili kumin, sušeni paradajz, ali i druge ukusne dodatke po izboru.

Ovako pripremljen humus čuvajte pet dana u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media