KADA OVO PROČITATE ODMAH ĆETE UZETI TEGLU MASLINA, IAKO IH NE VOLITE: Mnogi je smatraju NAJZDRAVIJOM NAMIRNICOM
Ilustracija, Foto: Profimedia

ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE

KADA OVO PROČITATE ODMAH ĆETE UZETI TEGLU MASLINA, IAKO IH NE VOLITE: Mnogi je smatraju NAJZDRAVIJOM NAMIRNICOM

Masline jako dobro čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova jer sadrže antioksidanse koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala koji oskidiraju holesterol i začepljavaju krvne sudove

Objavljeno:

Saznajte kako jedna mediteranska biljka koja se smatra najstarijom i najzdravijom namirnicom čuva naše zdravlje. Predstavljamo vam sve blagodeti maslina zbog kojih ćete ih zavoleti još više.

Masline, maslinovo ulje, ali i čaj od lista masline su tajna dugovečnosti ljudi sa Mediterana. Njeno drvo ubraja se u najdugovečnije, a najstarija koje još uvek rađa ima čak 3.000 godina i nalazi se na grčkom ostrvu Krit.

Masline jako dobro čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova jer sadrže antioksidanse koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala koji oskidiraju holesterol i začepljavaju krvne sudove. Sadrže zdrave, mononezasićene masti, za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak, isto čini i čaj od lista masline. Može se koristiti sam ili u kombinaciji sa cvetom i listom gloga. Ovaj čaj je omiljeni lek na Mediteranu za lečenje prehlada, nazeba i gripa.

Tinktura koja se dobija potapanjem listova masline u jaku lozovu rakiju koristi se protiv reumatizma i bola u kostima. Važno je napomenuti da list masline ne treba koristiti zajedno sa antibioticima. Takođe, za čaj se bere samo list koji nije hemijski tretiran, idealno bi bilo od divlje masline.

Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj na alergije. Njihov ekstrakt blokira receptore histamina i zato mogu biti deo posebne antialergijske dijete.

Plodovi i list masline imaju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom i preventivom protiv kancerogenih oboljenja. Maslinovo ulje je odličan izvor vitamina E koji ima neverovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osećamo sitim. Za ovu svrhu idealno bi bilo kombinovati maslinovo ulje i pinjole, semenke iz primorskog bora.

Sve vrste maslina, a posebno one crne su veoma bogate gvožđem, tako da one moraju biti deo vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od anemije.

Maslinovo ulje je prvo na spisku od deset prehrambenih namirnica koje su najkorisnije za ljudski organizam. Studije kažu da smanjuje rizik i od pojave moždanog udara i da štiti od srčanih bolesti. Takođe, dovodi do povećanja “dobrog” holesterola (HDL), a snižava “loš” holesterol (LDL).

Istraživanja američkih stručnjaka sa Univerziteta u Filadelfiji pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lek brufen, odnosno ibuprofen. Ovo znači da dnevna doza ovog ulja može da pomogne kod reumatičnih i srčanih oboljenja i ublaži razne vrste bolova. Ovo ulje smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa. Lako se vari i povoljno utiče na organe za varenje.

Ljudski želudac mnogo bolje toleriše maslinovo ulje u odnosu na sve druge masti. Pomaže kod čira i kod gastritisa. Ulje masline je nezaobilazan sastojak u kozmetici. Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata. Neguje suvu kožu, namenjen je za zaštitu od sunca, uklanjanje posledica opekotina i ožiljaka. Odlično je i za ten i za kosu. Tenu vraća zdrav sjaj, a kosu čini sjajnom. Koristi se i za razne opuštajuće masaže posebno u kombinaciji sa etarskim uljem lavande.

Vrste ulja

Postoji nekoliko kategorija kvaliteta maslinovog ulja:

1. Ekstra devičansko ulje dobija se prvim, hladnim ceđenjem i ono je najzdravije ali i najskuplje jer je potrebno oko 20 kg najkvalitetnijih, neoštećenih maslina da bi se dobilo tri litra ulja. Najbolje je koristiti sirovo u salatama i za prelivanje ribe ili barenog povrća. Ukoliko pijete ujutro maslinovo ulje da biste rešili probleme sa jetrom i lučenjem žuči, koristite upravo ovo.

2. Devičansko maslinovo ulje se takođe dobija prvim ceđenjem, ali se koriste zrelije masline slabijeg kvaliteta.

3. Rafinisano ulje ima neutralan miris i ukus. Dobija se obradom devičanskog maslinovog ulja. Iz tog razloga je manje kvalitetno i znatno jeftinije.

4. Maslinovo ulje iz komina ima najmanji kvalitet jer se dobija tretiranjem ljuske i koštice masline. Nema lekovita i hranljiva svojstva kao ostala ulja.

Maslinovo ulje
foto: Profimedia

Recepti

Čaj za snižavanje pritiska

Sastojci:

50 g lista masline (Olea europea)

50 g cveta i lista gloga (Crataegus oxyacantha)

50 g rusomača (Capsela bursa pastoris)

Priprema: Sve biljke pomešati pa jednu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i popiti toplo. Piju se dve šolje čaja na dan, ujutro i uveče.

Zeleni čaj, Čaj
foto: Profimedia

Čaj protiv nazeba i prehade

Sastojci:

50 g lista masline (Olea europea)

50 g cveta zove (Sambucus nigra)

50 g ploda šipka (Rosa canina)

Priprema: Sve biljke pomešati pa jednu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti što toplije, a piju se tri šolje čaja na dan.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espeso/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.