VRSTA PIĆA KOJA UTROSTRUČUJU ŠANSU ZA MOŽDANI UDAR: I jednom DNEVNO da ih pijete suočićete se sa POSLEDICAMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZNOST

VRSTA PIĆA KOJA UTROSTRUČUJU ŠANSU ZA MOŽDANI UDAR: I jednom DNEVNO da ih pijete suočićete se sa POSLEDICAMA

Glavni problem s umetno zaslađenim pićima je to što se prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nisu, rekao je dr. Ralph Sacco

Objavljeno:

Prema Američkom udruženju za srce (American Heart Association) više od tri četvrtine pacijenata koji su doživeli moždani udar ima visok krvni pritisak, pa lekari kažu da je najbolji način za izbegavanje moždanog udara redovno snižavanje krvnog pritiska, koji se najsigurnije snižava pravilnom prehranom.

A da bi prehrana zaista bila pravilna potrebno je, kažu lekari, iz nje izbaciti umetno zaslađena pića jer mogu utrostručiti rizik od moždanog udara, i to ako ih pijete samo jednom dnevno - iako se često prodaju kao zdravija opcija pićima sa šećerom. Istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta Boston posomatrali su kod 3.000 učesnika starijih od 45 godina dugoročni uticaj konzumiranja umetno zaslađenih pića, a prema njihovim nalazima, učesnici koji su pili barem jedno dijetno piće dnevno imali su gotovo dvostruko veću verovatnoću za moždani udar, te tri puta veću verovatnoću za ishemijski moždani udar. Uz to, studija je otkrila i da ljudi koji svakodnevno konzumiraju dijetne napitke imaju triput veću verovatnoću da će razviti demenciju. - Glavni problem s umetno zaslađenim (dijetnim) pićima je to što se ona prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nikako to nisu - rekao je za Best Life dr. Ralph Sacco, bivši predsednik American Heart Association i predjednik Odela za neurologiju Medicinskog fakulteta Miller na Univerzitetu u Miamiju na Floridi. Prema Američkom udruženju za srce i još nekoliko velikih studija, sva se gazirana pića povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa tipa 2, srčanog udara i vaskularne smrti, uz moždani udar i demenciju.

Gazirani sokovi
foto: Profimedia

Ipak, objasnio je Sacco, nije ih dobro jednostavno zameniti s 'dijetnim' bezalkoholnim pićima jer je za zdravu prehranu i zdravu telesnu težinu važno ograničiti i dodane šećere i umetna sladila, pa lekari sve više potiču pacijente da piju vodu, mleko s niskim udelom masti i druga pića bez umetnih zaslađivača.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.