PROMENE NA JEZIKU MOGU BITI ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Ako ih primetite, brzo se javite lekaru
Jezik, Foto: Profimedia

preventiva

PROMENE NA JEZIKU MOGU BITI ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Ako ih primetite, brzo se javite lekaru

Lekarima jezik može pomoći da uspostave dijagnozu. Tako mogu videti da li neko ima remperaturu, hepatitis C, glavobolje ili probleme sa crevima.

Objavljeno:

Simptomi bolesti se javljaju na razne načine, ali ono što mnogi ne znaju je da se prvi znakovi bolesti mogu videti već na jeziku. Taman jezik, recimo, ukazuje na preteranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a.

Lekarima jezik može pomoći da uspostave dijagnozu. Tako mogu videti da li neko ima remperaturu, hepatitis C, glavobolje ili probleme sa crevima.

Jezik zdrave osobe treba da je roze boje, čist i prekriven sitnim kvržicama, koje služe za prepoznavanje ukusa.

Promena koja odstupa od ovog opisa ukazuje da postoji određeni zdravstveni problem i da se treba obratiti doktoru.

Najozbiljnija stvar koja se može uočiti na jeziku jesu ranice, kvrge ili krvarenje jezika, što može ukazivati na rak jezika.

Ukoliko imate beličaste naslage

U većini slučajeva upozorava na pad imuniteta. Javlja se zbog visoke temperature i kao posledica jake prehlade. Pored toga ukazuje i na želudačne i crevne smetnje, nepravilnu ishranu. Problem se rešava četkanjem jezika četkicom za zube.

Taman i lepljiv jezik

Do promene boje dolazi zbog duvanskog dima kod pušača, ili od bakterija koje u svom metabolizmu proizvode tamno obojena jedinjenja. Nikako ovakve promene ne treba povezivati sa gljivičnim oboljenjima. I za ove promene dovoljna je četkica za zube. U izuzetnim slučajevima preporučuje se ispiranje specijalnim sredstvima.

Simptom suvog jezika

Zbog ovog problema ljudi se često obraćaju za medicinsku pomoć. Uzrok u većini slučajeva je posledica uzimanja lekova kao što su atidepresivi, diuretici. Ovaj problem sreće se i kod osoba koje spavaju otvorenih usta ili koje dišu na usta. Suv jezik može ukazati i na dehidraciju organizma, ali i na poremećeno lučenje pljuvačnih žlezdi.

Bele fleke

Bele mrlje kojima je jezik išaran po jeziku koje nestaju kao pasledica struganja četkicom. Ne treba ih zanemariti jer mogu biti znak zapaljenja koje izazivaju gljivice iz roda Kandida, najčešće se javljaju nakon lečenja antibioticima. Lečenje podrazumeva primenu lekova protiv gljivica.

Često peckanje na jeziku

Još uvek se ne zna šta je pravi uzrok ovog stanja. Povezuju ga s različitim drugim stanjima i bolestima: menopauzom, dijabetesom, lošim prehrambenim navikama i manjkom vitamina i minerala, pojačanim lučenjem želudačne kiseline, terapijom protiv tumora ili psihološkim problemima. Neka istraživanja pokazuju da je mogući uzrok i poremećaj u radu nerava u ustima i jeziku, a može trajati godinama.

Pacijentima može pomoći i hladna hrana, pa jedite sladoled ili u usta stavite kockice leda. Ako vam to ne pomaže, pokušajte s toplim čajem od kamilice ili žalfije.

Ono što možete pokušati da uradite sami jeste da ako redovno koristite tečnost za usta na bazi alkohola, žvakaće gume, duvan ili tečnosti visoke kiselosti), prestanite da ih koristite na barem dve nedelje da biste uočili moguća poboljšanja u vašem stanju.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.