SPAS ZA SVE: 7 čajeva koji ekspresno rešavaju SVAKU UPALU
Ilustracija, Foto: Profimedia

Zdravlje

SPAS ZA SVE: 7 čajeva koji ekspresno rešavaju SVAKU UPALU

Jednostavan način za ublažavanje upale je pijuckanje šoljice čaja

Objavljeno:

Ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju te određene biljke koje se nalaze u raznim mešavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva

Upala je prirodno oružje koje je našem telu potrebno za borbu protiv bolesti, lečenje povreda i sprečavanje infekcija. No kada upala postane hronična, ona tada može biti i problematična.

- Mnoge hronične bolesti povezane su s upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, raka i artritisa - objašnjava Ale Zozos, magistar medicine. Stalna borba protiv upala niskog stepena takođe je teška za telo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunog sistema.

Podrška telu kod upala višestruki je pristup koji uključuje odgovarajući san, zdrave prehrambene navike i promenu načina života. Ono što jedemo i pijemo može biti moćno oružje za borbu protiv upala - posebno ono za što je dokazano da poseduje ključne hranjljive tvari koje deluju protiv hroničnih upala.

Jednostavan način za ublažavanje upale je pijuckanje šoljice čaja. Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u raznim mešavinama čaja imaju snažna protivupalna svojstva.

- Iako nivoi protuupalnih svojstava variraju od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća - kaže Brin Makdauel. Dok pijenje čaja može pomoći u potpori telesnog protuupalnog odgovora,Makdauel podseća da je uvek važno uzeti u obzir celovitu sliku. Kako bi se doista smanjila hronična upala, važno je usresrediti se na celokupnu prehranu punu voća, povrća, žitarica, riba i orašastih plodova bogatih hranjivim tvarima, umesto da se usresredite na samo jedan sastojak.

Proivupalni čajevi:

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj
foto: Printscreen

- Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i sadrži spojeve za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proupalne putove u telu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti - kaže McDowell. Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

2. Čaj od kurkume

Kurkuma
foto: pixabay

Kurkuma je poznata po jarko narandžastoj boji, Makdaual objašnjava kako kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv tvari u telu koje mogu povećati upalu.

- Budući da kurkuma ima protivupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bol i upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom koljena primetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto pri uzimanju dodataka kurkumina - dodaje Džesika Ederer voditeljica sadržaja i wellness edukacije za Pique Tea.

3. Čaj od đumbira

Čajevi
foto: Profimedia

- Koren đumbira neverovatno je zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za negu i čajevima - objašnjava Ederer. Prema istraživanju, đumbir (zbog aktivnog sastojka gingerola) ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći telu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući bol u kolenu do bolova u mišićima nakon vežbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mešavinu čaja (ili ga jesti samostalno).

- Jednostavan način da napravite čaj od đumbira je da skuvate oko centimetar sveže oguljenog korena đumbira zajedno s listovima ili dodate naribani đumbir u vruću vodu i skuvate ga - preporučuje Ederer.

4. Tulsi čaj

Čajevi
foto: Profimedia

Tulsi je nešto manje poznata biljka iz porodice slatkog bosiljka, koji je poznat dodatak u pesto umaku. On ima jači, papreniji okus, a koristio se u praksi tradicionalne medicine poput Ajurvede zbog svoje sposobnosti da telo prilagodi stresorima. Nauka sada potvrđuje sposobnost tulsija, koji se lako konzumira u obliku čaja, na mnogo načina pomaže zdravlju, a takođe ima i protivupalna svojstva na akutne (kratkotrajne upale, poput crvenila oko povrede) i hronične upale (dugotrajna upala, poput artritisa). Čaj od tulsija sam po sebi ne sadrži kofein, ali se obično kombinuje s crnim, belim ili zelenim čajem kako bi ublažio njihov okus.

5. Čaj od nara

Nar
foto: Printscreen

Čaj od nara bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protivupalno delovanje koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama.

6. Čaj od kamilice

kamilica
foto: Stock

Ovaj cvrtni čaj sprečava upalu, a može čak biti od pomoći i u lečenju raka. Odličan je dodatak večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati ​​pomoć pri rešavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

7. Čaj od cimeta

Cimet
foto: Shutterstock

Poznato je da cimet ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko delovanje - što ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja ili se pak može samostalno skuvati.

- Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktivacijom oslobađanja insulina - kaže Ederer, piše Real Simple.

Bonus video:

01:42

ČAJ KOJI RASTE SAMO NA RTNJU: Afrodizijak, dobar za disanje, raspoloženje (KURIR TV)

(Espreso/24 časa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.