EVO ŠTA SE DEŠAVA U TVOM TELU AKO JEDEŠ BELI LUK SVAKI DAN: Ne biste verovali šta sve može
Foto: Printscreen/informer.rs

koristan

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TVOM TELU AKO JEDEŠ BELI LUK SVAKI DAN: Ne biste verovali šta sve može

Ovo su neke prednosti koje vam beli luk može doneti

Objavljeno: 12:57h

Beli luk je namirnica koja se dosta koristi u narodnoj medicini, tačnije za “bapske recepte”. Ova namirnica ima velike zdravstvene prednosti, a koristi za migrene, ugriza insekata, ali i probleme sa srcem.

Ovo su neke prednosti koje vam beli luk može doneti.

Poboljšava imunitet Studija koju je proveo časopis Clinical Nutrition dokazala je da ekstrakt belog luka može imati izuzetno pozitivan učinak na imunitet. Istraživanje je provedeno na 60 osoba koje su svakodnevno konzumirale ekstrakt belog luka te na osobama koje su konzumirale placebo. Naime, osobe koje su uzimale beli luk imale su znatno blaže simptome gripe, te su kraće bile bolesne, pokazale su studije.

Pojačava kognitivne funkcije Beli luk takođe može delovati i na kognitivne funkcije, a osim toga može poboljšati pamćenje i koncentraciju. Beli luk pomaže i u borbi protiv određenih vrsta raka, te srčanih bolesti objavio je časopis Experimental and Therapeutic Medicine. sprečiti demenciju, jer sadrži antioksidativna svojstva koje ova namirnica ima.

Može smanjiti krvni pritisak

Beli luk
foto: Printscreen/Youtube

Izveštaj objavljen u časopisu Nutrition Journal pokazalo je da beli luk može smanjiti vaš krvni pritisak, ako ga redovno jedete.

Valja napomenuti i nedostatke ove namirnice, a to su:

Izazivanje nadutosti Ova namirnica pre svega sadrži velike količine fruktana, ugljenih hidrata koji se nalaze i u luku, lubenici, pšenici, šparogama… Iako većina ljudi ima pogrešno mišljenje da ne podnose laktozu, fruktan je taj koji im izaziva nadutost. Simptomi koji pokazuju da osobi smeta fruktan uključuju nadutost, bolove u trbuhu, grčeve i plinove. Ako vam beli luk svaki put izaziva žgaravicu, onda je bolje da ga prokuvate.

Izazivanje žgaravice Može doći do viška refluksa kiseline u jednjaku, pa to izaziva mnogo boli, mučnine i žgaravice. Ako vas često muči žgaravica, to bi moglo biti zbog prekomerne konzumacije belog luka.

(Espreso/ Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.