OPREZNO SA 1 VOĆEM: Prekomerna količina UGROZIĆE vam zdravlje, nije za ŠALU
Foto: Printskrin

POSLUŠAJTE

OPREZNO SA 1 VOĆEM: Prekomerna količina UGROZIĆE vam zdravlje, nije za ŠALU

Počelo je lečenje, bol se smanjila, laboratorijski nalazi su se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem delu stomaka za koju se ispostavilo da je krivac – voće kaki ili japanska jabuka

Objavljeno:

Jesti voće je zdravo, no kao i u svemu, tako i u voći treba imati meru. Ni sa čim ne treba preterivati. Otkrila je to i 42-godišnja Zagrepčanka, nakon što se zbog nesnosnih bolova u stomaku uputila na hitnu pomoć zagrebačkog KB-a Sveti Duh, gdje su joj ubrzo postavili dijagnozu akutne upale gušterače, no to nije bilo iznenađenje koje ju je tek čekalo.

Naime, na hitnoj se pojavila bolovima u stomaku, mučninom i povraćanjem te tupom boli u gornjem delu stomaka koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa, a bez temperature, neke traume stomaka, bez istorije uzimanja lekova, alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava, zbog čega ni lekarima ni njoj nije bilo neobično kada su joj postavili dijagnozu akutne upale gušterače.

Počelo je lečenje, bol se smanjila, laboratorijski nalazi su se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem delu stomaka za koju se ispostavilo da je krivac – voće kaki ili japanska jabuka, piše Gloria.

Nakon početne dijagnoze, Zagrepčanka je upućena na endoskopski pregled, gde je lekare dočekao pravi šok – veliki fitobezoar je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija creva. Bezoar je nakupina neprobavljivih vlakana iz kakija, koji je žena, inače veganka koja poslednjih šest godina isključivo jede sirovu hranu, pojela u većoj količini.

Doc. dr. sc. Željka Belošić Halle, dr. med., spec. interne medicine, gastroenterologije i hepatologije u Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutrašnje bolesti KB-a Sveti Duh, pojašnjava da je bolesnica jela kaki svakodnevno i to u količini između pola do jednog kilograma dnevno.

Znači, dogodilo joj se ono, što se nekima dogodilo s nakupinom dlaka – vlakna se nisu probavila, već su se nakupljala u crevima. Operisana je i uspešno se oporavila, no Belošić Halle upozorava: “Bezoar ne mora dovoditi ni do kakvih simptoma, ali može izazvati i komplikacije, a neke od tih komplikacija mogu biti životno opasne”. Treba potražiti pomoć lekara.

(Espreso/ Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.