NAMIRNICA KOJU SKORO SVI OBOŽAVAJU SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA: Studija jasno pokazala, DOVOLJAN JE 1 KOMAD
Viršle, Foto: Zorana Bojić

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

NAMIRNICA KOJU SKORO SVI OBOŽAVAJU SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA: Studija jasno pokazala, DOVOLJAN JE 1 KOMAD

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata.

Objavljeno:

Svi ih vole, bukvalno od 7 do 77 godina, a ispostavilo se da u značajnoj meri skraćuju život. Saznajte zašto su viršle štetne po zdravlje.

Lekari neprestano naglašavaju važnost ishrane u prevenciji bolesti. Brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge značajno utiču na poboljšanje zdravlja. O tome koliko su mesne prerađevine štetne, odavno se govori, a poslednje istraživanje je otkrilo da upravo jedan od ovih prerađenih proizvoda u značajnoj meri skraćuje život. Reč je o viršlama, hrani koju vole svi od 7 do 77 godina.

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata

Novi indeks koji procenjuje nutritivni uticaj gotovo 6.000 namirnica otkrio je da svaka viršla koju osoba pojede može da prekrati životni vek za tačno 36 minuta.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcioniše: on uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući način na koji je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranjiv.

"Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i trans masne kiseline unutar viršle, i ravnajući ih sa 'prednostima' kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrednosti od 36 minuta života koje svaka viršla oduzima pojedincu."

Nasuprot tome, istraživači su otkrili da puter od kikirikija može da produži životni vek za 33 minuta. Losos je takođe dobio zeleno svetlo zbog svoje hranljive vrednosti, pa je tako ocenjeno dda produžava životni vek za 16 minuta.

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od "nepoznatih" i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), vodeći uzroci smrti na globalnom nivou su tri stanja a koja se mogu sprečiti. To su bolesti srca, demencija i rak.

Bonus video:

00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.