OVO POVRĆE IMA SUPER MOĆ: Evo zašto je dobro za naše zdravlje
Povrće, Foto: Profimedia

PROBAJTE!

OVO POVRĆE IMA SUPER MOĆ: Evo zašto je dobro za naše zdravlje

Dajte mu priliku, ali i najjednostavnije jelo - poput kuvane brokolija sa maslinovim uljem i belim lukom - iznenadiće vas dobrim ukusom, a niko vam ne zabranjuje da dodajte malo sira. Uživajte u brokoliju što je moguće češće, jer je korisna za zdravlje celog organizma.

Objavljeno: 22:13h

Ako niste ljubitelj, postanite to jer je to zeleno povrće iz porodice kupusa (krstonosno) puno antioksidanata.

Možda niste ljubitelj brokolija, ali bilo bi dobro da to postanete, jer je to zeleno povrće iz porodice kupusa, puno antioksidanasa, odlično za srce, promoviše dobro zdravlje probave, pa bi čak moglo pomoći u sprečavanju raka. Osim toga, brokoli se lako uklapa u različite recepte i odlično se slaže sa nizom namirnica, pa ćete sigurno pronaći način da ga češće pronađete na svom jelovniku, tim više što je ukusan. Možete ga jesti sirovog, dinstanog, kuvanog (na pari), pečenog ... Dajte mu priliku, ali i najjednostavnije jelo - poput kuvane brokolija sa maslinovim uljem i belim lukom - iznenadiće vas dobrim ukusom, a niko vam ne zabranjuje da dodajte malo sira. Uživajte u brokoliju što je moguće češće, jer je korisna za zdravlje celog organizma.

1. Kao biljka hranljivih materija

Šolja sirovog brokolija uzima se kao uobičajena porcija, pa ćemo pogledati i koliko hranljivih materija ima u takvoj porciji. U zavisnosti od preparata, nutritivni profil se može promeniti. Šolja sirovog brokolija sadrži:

30 kalorija

1,9 grama proteina

0,2 grama masti

4,7 grama ugljenih hidrata

1,8 grama vlakana

27,4 miligrama soli

230 miligrama kalijuma

69,4 miligrama vitamina C.

0,145 miligrama vitamina B6

49,4 mikrograma folata

6 mikrograma vitamina A.

2. Obilne količine brokolija dobre su za srce

Odavno je poznato da su povrće i voće ključni u izbalansiranoj ishrani. Potrošnja ovih namirnica posebno je važna za zdravlje srca, pre svega za smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti obično vodeći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, pronalaženje načina za smanjenje ovog rizika nesumnjivo je dobra ideja. Analiza nekoliko studija sprovedenih 2018. godine sugeriše da će povrće iz grupe kupusa verovatno imati snažne koristi za kardiovaskularno zdravlje. Osim brokolija, to su i kupus, kelj, karfiol, prokulica ...

3. Može smanjiti rizik za neke vrste tumora

Neka istraživanja ukazuju na to da bi brokoli i srodno povrće mogli potencijalno spriječiti neke vrste raka sadržavajući sulforafan, biljno jedinjenje koje, između ostalog, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju jetre. Iako su istraživanja na ovom polju još uvek u toku, sigurno vam neće naškoditi ako tanjir napunite brokolijem i pre nego što se otkriju konačni dokazi.

4. Podržava dobro varenje

Brokoli takođe može pomoći organima za varenje. Američko istraživanje sprovedeno 2017. godine na miševima pokazalo je da su glodari koji su primali dodatak brokolija imali pozitivan efekat na crevni mikrobiom (bakterijsku zajednicu koja živi u crevima), što je dovelo do smanjenja upale. Istraživači smatraju da bi srodno povrće, poput karfiola i prokulice, moglo imati sličan efekat na zdravlje probave. Dakle, vreme je za obroke sa više vrsta povrća. Ovi nalazi mogu biti obećavajući za ljude koji pate od upalne bolesti creva, bolesti koju karakteriše hronična upala u digestivnom sistemu.

5. Dobar je za kožu jer je pun vitamina C.

Šolja sirovog brokolija sadrži skoro 70 miligrama vitamina C, što je veliki deo preporučene dnevne količine od 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce. Vitamin C je posebno koristan za kožu, efikasan je kada se nanese direktno na kožu, ali i kada ga telo dobije konzumiranjem određene hrane. Ovaj vitamin je snažan antioksidans, što znači da može spriječiti oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, nestabilnim spojevima koji su krivi za prerano starenje kože.

6. Bogato antioksidansima

Slobodni radikali imaju nesparene elektrone i lako se vezuju za druge molekule, a kada to učine, mogu poremetiti procese koji se odvijaju u ćeliji i uzrokovati oštećenja. Oni su prirodni nusprodukt metaboličkih procesa, pa se ne mogu izbeći, ali i spoljni faktori, poput pušenja. Problem povezan sa slobodnim radikalima povećava se kada dođe do oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidanata. Šta onda može biti rešenje? Više antioksidanasa, a možete ih dobiti iz dobro osmišljene dijete. Osim vitamina C, brokoli sadrži i druge antioksidanse, uključujući lutein i zeaksantin, koji su odlični za zdravlje očiju.

Bonus video:

00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.