CRVENO MESO U OVOM SLUČAJU MOŽE BITI VRLO ŠTETNO: Pripazite se
Foto: Profimedia

savet

CRVENO MESO U OVOM SLUČAJU MOŽE BITI VRLO ŠTETNO: Pripazite se

Endokrinolog kaže da je ljudima koji vode aktivan način života potrebno više mesa

Objavljeno:

Da li crveno meso može da se jede u neograničenim količinama i kako da odredimo optimalnu meru koja nam neće ugroziti zdravlje? Na ovo pitanje odgovor je dala ruska doktorka, gastroenterolog i nutricionista Irina Berežnaja.

Po njenom mišljenju, u najbolje crveno meso od kojeg naš organizam ima najviše koristi spadaju govedina i jagnjetina. Sadrže najviše hranljivih materija među kojima su gvožđe, selen, vitamini B i esencijalne polinezasićene masne kiseline, koje su potrebne za jačanje imunološkog, centralnog nervnog i mišićnog sistema.

Na primer, sasvim mali komad ove vrste mesa je dovoljan da zadovolji naše dnevne potrebe za gvožđem. S druge strane, ako biste ovu količinu gvožđa pokušali da unesete biljnom hranom, bilo bi potrebno da pojedete tri kilograma jabuka sa korom ili kilogram heljdine kaše.

Endokrinolog kaže da je ljudima koji vode aktivan način života potrebno više mesa.

„Ako ste sportista i ste fizički vrlo aktivni, onda vam je potrebno više crvenog mesa nego osobi koja ceo dan provede za stolom i pred kompjuterom, jer mišići zahtevaju ogromnu količinu aminokiselina“, objasnila je Berežnaja.

Za zdravu osobu je potpuno bezbedno da pojede 400-500 grama crvenog mesa nedeljno. Međutim, ljudi sa viškom kilograma, visokim holesterolom, bolestima kardiovaskularnog sistema treba da izbace iz ishrane crveno meso koje ima dosta masnoće, upozorava nutricionistkinja.

„Neophodno je da ograničimo upotrebu određenih vrsta mesa zbog činjenice da sadrže veliku količinu holesterola, masnih aminokiselina koje nisu esencijalne. Trans masti koje ove namirnice sadrže veoma lako se pretvaraju u naslage holesterola“, ističe endokrinolog.

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.