NAJBOLJA HRANA ZA ŽENE KOJE SU U MENOPAUZI: Osećaćete se mnogo LAKŠE i BOLJE! (FOTO)
Kruške, Foto: Aleksandar Stojanović

SAVET

NAJBOLJA HRANA ZA ŽENE KOJE SU U MENOPAUZI: Osećaćete se mnogo LAKŠE i BOLJE! (FOTO)

Pored soje i proizvoda od soje, namirnice koje sadrže fitoestrogene su seme lana, crvena detelina, šargarepa, krompir, trešnje, pojedina biljna ulja (pamukovo, šafranovo, kokosovo)

Objavljeno:

Menopauza znači prestanak funkcije jajnika, što dovodi do smanjenja nivoa estrogena i progesterona u telu žene. Ovaj prirodni gubitak hormona za pojedine žene može da bude dramatičan, jer uzrokuje brojne psihofizičke promene. Stručnjaci za ishranu stoga ženama u menopauzi, preporučuju poseban način ishrane.

Savet koji je ključan je da se u jelovniku nađe što veći broj namirnica koje obiluju fitoestrogenima. Reč je o supstancama biljnog porekla koje svojom strukturom pokazuju sličnosti sa hormonima estrogenom i progesteronom.

Pored soje i proizvoda od soje, namirnice koje sadrže fitoestrogene su seme lana, crvena detelina, šargarepa, krompir, trešnje, pojedina biljna ulja (pamukovo, šafranovo, kokosovo).

Namirnice koje su saveznici ženama u menopoauzi su i losos, skuša, haringa, sardele, inćuni, jer su odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina D i doprinose očuvanju zdravlja kostiju, srca i krvnih sudova. Bademi, seme suncokreta, pšenične klice, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje su odličan izvor vitamina E, ključnog za elastičnost kože.

Osim promena u ishrani i druge promene životnih navika mogu da ublaže simptome menopauze. To su izbegavanje začinjene hrane, kofeina i alkohola, pojačana fizička aktivnost i meditacija.

Ovo je primer jelovnika na osnovu kojega možete da napravite i svoje kombinace za obroke.

Doručak

Obrok koji ne bi trebalo da preskačete, kako se kasnije ne bi prejedali i uneli više kalorija nego što treba. Za doručak iskombinujte žitarice sa nekim mlečnim proizvodom, kuvano jaje, nemasan sir, sveže ceđeni voćni sok... Na taj način unesite dosta proteina i kalcijuma.

Musli
foto: Profimedia

Užina

Napravite neku voćnu salatu ili pojedite neko voće, jer tako unesite vlakna.

pijaca, Povrće, Voće
foto: Emilija Jovanović

Ručak

Ručak može da uključuje meso i povrće, mahunarke, soju, leblebije svežu salatu i kašiku nerafinisanog ulja. Važno je da ovim obrokom unesete dosta fitoestrogena.

Šnicla, Meso
foto: Profimedia

Večera

Večera se može sastojati od povrća i ribe, jedne grupe mlečnih proizvoda. Ovo je vreme za omega 3 masne kiseline, pa se potrudite da obroci u ovom delu dana budu bogati njima.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Bonus video:

02:16

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MAJČINOJ DUŠICI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.