NIJE SAMO ZA UKUS : Ruzmarin je "must have" sastojak, ali nikada ne biste pomislili da je PRESUDAN za DVE stvari
Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

NIJE SAMO ZA UKUS : Ruzmarin je "must have" sastojak, ali nikada ne biste pomislili da je PRESUDAN za DVE stvari

Brojna istraživanja su pokazala da ruzmarin nije samo začin, nego supernamirnica koja ima brojna lekovita svojstva, piše MindBodyGreen

Objavljeno: 16:30h

Čak je i slavni Shakespeare pisao o njemu u Hamletu, kad Ofelija kaže: "Evo ruzmarin, to je za spomen - molim vas, ljubavi moja, spomenite se".

Za bolje raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod hroničnim stresom dali su ekstrakt ruzmarina i otkrili da ima antidepresivni učinak. Naučnici veeruju da je razlog u činjenici što biljka ima antiupalna svojstva te je pomogla ublažiti upalne procese u regiji mozga hipokampusu i u crevima. Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju povezati zdravlje creva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom. Ruzmarin takođe utiče na endokanabinoidni sistem.

Reč je o glavnom regulatornom sistemu u našem telu i odgovoran je za način na koji živčane stanice komuniciraju. Reguliše procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog pritiska, metabolizma, telesne temperature i mnogih drugih. Ruzmarin sadrži spoj koji veže receptore kanabinoida u tom sistemu. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezanje na receptore smanjuje uticaj reakcije organizma na stres.

Kako koristiti ruzmarin za bolji učinak

Ruzmarin
foto: Profimedia

Kako bi konzumacija imala učinka na zdravlje, sigurno će vam trebati veće količine nego samo prstohvat uz večeru. Ako volite čaj, možete ga isprobati u tom obliku, ali imajte na umu da je ukus iznimno snažan i nije za svakoga. Esencijalna ulja ruzmarina možete i njušiti, ali ne treba ih uzimati oralno u visokim dozama.

Zato je ekstrakt ruzmarina najučinkovitiji i najugodniji način za konzumaciju. Možete na tržištu pronaći brojne tonike i dodatke ishrani koji sadrže ruzmarin, ali pojedini stručnjaci ističu kako su u takvim proizvodima i drugi sastojci koje možda ne želite. MindBodyGreen je zato smislio vlastitu mešavinu koja će pozitivno uticati na raspoloženje i zdravlje, a u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima koji mu ne mogu štetiti. Mešavina dolazi u obliku kapsula.

- Ruzmarin sadrži visoke doze mešavine antioksidansa kao što su karnozol, karnozna kiselina i rozmarinska, koji podržavaju integritet ostalih fitokanabinoida u formuli konoplje - pojašnjava dr. Robert Roundtree koji je osmišljavao formulu za ovu mešavinu. Kapsule su bez okusa, a uz ruzmarin su koristili i sastavnice kanabisa koje ne sadrže psihoaktivni THC.

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.