REVOLUCIONARNA METODA ZA SPAVANJE: Metoda 10-3-2-1 će vam OLAKŠATI ostatak života, poželite laku noć!
Foto: Printscreen/tiktok

POKUŠAJTE

REVOLUCIONARNA METODA ZA SPAVANJE: Metoda 10-3-2-1 će vam OLAKŠATI ostatak života, poželite laku noć!

REM spavanje (brzo kretanje očiju) počinje otprilike 90 minuta nakon što smo utonuli u san. Taj deo je važan jer je on dio sna koji nam pomaže stimulisati mozak i u ovoj fazi je veća verovatnoća da ćemo sanjati

Objavljeno:

Ako teško zaspete i budite se tokom noći, lekar je otkrio odličan trik koji bi vam mogao pomoći. Korištenjem metode 10-3-2-1, vaše će se telo kvalitetno pripremiti za san.

Dr. Raj Karan iz Engleske ovu izvrsnu i delotvornu metodu podelio je na TikToku.

- Evo kako bolje spavati s trikom 10-3-2-1. Deset sati prie spavanja, izbacite kofein. Toliko je potrebno vašem telu da ga očisti iz krvotoka i ukloni njegove posledice - objašnjava doktor kroz video.

Kofein je stimulans, zbog čega ga mnogi piju ujutro kako bi se što pe razbudili i osećali življe. Pića koja sadrže velike količine kofeina su kava, čaj, energetska pića i druga bezalkoholna pića poput cole.

Ako vam je uobičajeno vreme za spavanje 22 sata, prema metodi dr. Raja ne biste trebali piti kofein iza 12 sati.

Njegov sledeći savet je da tri sata pre spavanja izbegavate velike obroke.

- Tako ćete izbeći žgaravicu i neće doći do prekida sna. Takođe izbegavajte alkohol jer to narušava vaš REM san - govori Raj u videu.

REM spavanje (brzo kretanje očiju) počinje otprilike 90 minuta nakon što smo utonuli u san. Taj deo je važan jer je on dio sna koji nam pomaže stimulisati mozak i u ovoj fazi je veća verovatnoća da ćemo sanjati.

Sledeći savet je da dva sata prie spavanja trebate prestati raditi. Doktor Raj kaže da vam to pomaže da se opustite jer ako intenzivno razmišljate o obavezama nećete nikako moći zaspati.

Zatim, sat vremena pre spavanja dr. Raj preporučuje da se maknete od svih ekrana.

- To znači i Netflix! Plavo svetlo inhibira proizvodnju melatonina koji odgađa san - dodao je Raj.

Ako ste na mobitelu ili drugim ekranima pre spavanja to bi moglo odgoditi vaše spavanje, a s obzirom na to, mogli biste i teže zaspati, piše The Sun.

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.