NERVOZNI STE ZBOG TOPLOTNOG VALA? Ove tehnike disanja su SPAS u zadnji čas
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

NERVOZNI STE ZBOG TOPLOTNOG VALA? Ove tehnike disanja su SPAS u zadnji čas

Sve vežbe možete ponoviti pet do deset puta, sve dok se ne osećate bolje

Objavljeno:

Meditiranje i pravilno disanje mogu nam pomoći u raznim situacijama koje izazivaju stres, nervozu i nelagodu, a vežbanje tih tehnika veliku popularnost je steklo tokom 2020. godine, tačnije kada je počela pandemija. Ljudi su pronalazili razne načine da se umire, a isti ti načini mogu pomoći i sada - tokom toplotnog vala koji mnogima izaziva nervozu.

Naučnici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru objavili su rezultate jednog svog istraživanja u časopisu PLOS ONE i otkrili da je moguće da telesnu temperaturu kontroliše mozak. "Povišenje telesne temperature može se postići uz određene tehnike meditacije", napisali su i dodali da, iako nema mnogo zdravstvenih dokaza o hlađenju tela na taj način, mnogi jogisti su vlastitim iskustvom shvatili da im se telo rashladi tokom vežbanja disanja.

Ono što je sigurno jest da 10-ak minuta koncentrisanja na disanje može opustiti um i živčani sistem te usporiti otkucaje srca, pa stručnjaci preporučuju da se poslužite tom metodom smirivanja ako vam ovi topli dani stvaraju nervozu i teskobu.

Udobno sedite, najbolje na pod. Desnim palcem zatvorite desnu nosnicu i udahnite kroz levu brojeći do četiri. Otvorite desnu nosnicu, a zatim zatvorite levu ali prstenjakom. Ponovite udisaje, ovaj put na desnu stranu. Ponovite to pet do deset puta. U jogi je levi kanal yin - hladna energija - a desni kanal je yang - topla energija. Prema njihovom verovanju, ovakvim disanjem povećavate hladnu energiju i smanjujete toplu, prenosi Yahoo.

Drugi način rashlađivanja i smirivanja disanjem je da legnete ili sednete, a zatim udahnete na nos brojeći do četiri, pa izdahnete brojeći do osam

(Espreso, Večernji list)

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.