Muče vas neželjene dlačice? 3 simptoma zbog kojih odmah morate kod lekara (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

Devojke obratite pažnju!

Muče vas neželjene dlačice? 3 simptoma zbog kojih odmah morate kod lekara (FOTO) (GIF)

Dlake mogu zadavati velike muke svim damama, a ako rastu jako brzo, debele su i guste, znajte da nešto baš i ne štima u vašem organizmu
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dlake su sastavni deo svakoga tela bez obzira na pol, a imaju i zaštitnu funkciju. One prvenstveno štite organizam od ulaska bakterija i drugih neprijatnih mikro čestica kroz površinu kože, ali i utopljuju.

Čitav život spavate pogrešno jer su vas tako naučili! (FOTO) (GIF)

Količina dlaka na telu može biti određena genima, nacionalnom pripadnošću, ali i određenim medicinskim stanjima.

10 stvari koje odmah morate izbaciti iz kupatila (FOTO) (GIF)

foto: giphy

1. Hormonska uravnoteženost

Pojačana dlakavost kod žena nije samo estetski problem, već može imati i zdravstvene uzroke. Pojačani rast dlaka na tipično ‚‚muškim‚‚ delovima tela kao što su brada, brkovi, leđa, prsa, i donji deo stomaka upućuju na bolest po imenu hirzutizam. Ona je znak hormonske neuravnoteženosti u organizmu, odnosno pojačanog lučenja muških hormona koji mogu izazvati mnoge teškoće.

foto: Shutterstock

2. Problemi s jajnicima

Ako je višak androgenih hormona popraćen neredovnim ciklusima, dublji razlog može se kriti u problemu s jajnicima, odnosno sindromu policističnih jajnika. Od ove bolesti oboleva i do 10 procenata žena, a popraćen je i kroz višak kilograma, problemima s aknama, pa i insulinskom rezistencijom. Ako primećujete ove simptome kod sebe, svakako bi trebalo da posetite ginekologa.

foto: giphy

3. Loše navike

Preterana dlakavost kod žena može biti posledica i neurednog života, loše ishrane i prečestog uzimanja pojedinih jekova koji mogu naštetiti hormonskoj uravnoteženosti. Ljubitelji prirodnog pristupa uravnoteživanja hormona predlažu gubljenje viška kilograma, uvođenje redovnog vežbanja (u obzir dolazi sve od svakodnevne šetnje do bavljenja jogom) ti ishrane niskog glikemijskog indeksa i namirnice bogate prehrambenim vlaknima.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.