OD OVE VOĆKE SVI OKREĆEMO GLAVU U PRODAVNICAMA! Nismo ni svesni koliko pomaže našem organizmu, a naročito pankreasu
Ilustracija, Foto: Profimedia

korisni saveti

OD OVE VOĆKE SVI OKREĆEMO GLAVU U PRODAVNICAMA! Nismo ni svesni koliko pomaže našem organizmu, a naročito pankreasu

Treba spomenuti da je ona među voćem najmanje alergena

Objavljeno: 11:42h

Ako je ijedno voće poznato, a zanemareno, to je kruška. Ona je najbolja namirnica za pankreas, koju smo skloni da zaboravimo. Preopterećen pankreas najbolje će umiriti kruška. Ujedno je rajsko voće za jetru jer podupire proces čišćenja.

Velika pomoć i kod mršavljenja

Pulpa kruške bogata je mineralima u tragovima i aminokiselinama koje se vežu za otrove u telu i izbacuju ih iz organizma. Kruška stabilizuje nivo šećera u krvi i velika je pomoć u mršavljenju. Jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija. Sadrži vitamin C i flavonoide te je dobar izvor bakra, koji nas štiti od štetnog delovanja slobodnih radikala. Kora kruške bogata je vlaknima koja snižavaju loš, LDL holesterol i eliminiše sluz iz tela. Kruška je idealna za oporavak nakon operacija ili otrovanja kao i kod osoba koje su na posebnim dijetama.

Kruške je najbolje jesti između doručka i ručka ili kasno popodne jer smanjuju poriv za slatkim i za prejedanjem.

Treba spomenuti da je ona među voćem najmanje alergena.

KORISNI SAVETI

Kada se kupuje: u prodavnicama ih možete pronaći tokom cele godine, no većina sorti krušaka bere se u leto ili u jesen pa je to i najbolje vreme za njihovu konzumaciju.

Kako odabrati: obratite pažnju na konzistenciju voćke - ako je mekana na dodir, znači da je zrela. Kora treba biti glatka i bez crnih mrlja, a peteljka tvrda, zelena i još uvek čvrsto vezana uz voćku.

Kad je nezrela: ima opori, blago kiselkast okus i teže je svarljiva, posebno ako patite od žgaravice, jer je bogata taninom. Iz istog razloga ima i adstringentan učinak.

Kad je zrela: lakšese vari i ima više laksativan učinak zahvaljujući većem udelu sorbitola - alkohola (koji se inače koristi i kao zaslađivač) koji organizam ne apsorbuje te koji pospešuje rad probavnog sistema.

Kako čuvati: ako je već zrela, možete je držati u najhladnijem delu frižidera oko nedelju dana. Ako je nezrela, ostavite je 4-5 dana na sobnoj temperaturi da dozre. Ako je voćka mekana na dodir kad je pritisnete prstom uz peteljku, znači da je dosegla pravi stepen zrelosti za konzumiranje.

Espreso/Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.